Španieli našli pozostatky Miguela de Cervantes

Španielsky spisovateľ Miguel de Cervantes si svojím dvojdielnym románom o výpravách rytiera Dona Quijota získal celosvetové uznanie. Hoci slovné spojenia donkichotský či boj s veternými mlynmi sa používajú dodnes a Cervantesov román patrí k najprekladanejším a najznámejším dielam španielskej literatúry, jeho autor zomrel v roku 1616 v chudobe. Pochovali ho pod jedným z madridských kláštorov. Ten o niekoľko desaťročí neskôr rekonštruovali, a, ako píše BBC, Cervantesove pozostatky presunuli do novej budovy. Trvalo niekoľko storočí, kým ich našli.

17.03.2015 17:35
Spain Cervantes Bones Foto:
Vedci skúmajú pozostatky Miguela de Cervantes.
debata (1)

Pátranie po nich začala madridská radnica ešte vlani na jar. V januári tím tridsiatich vedcov vyhlásil, že v krypte pod kláštorom v madridskej "štvrti literátov“, kde mal byť spisovateľ podľa svojho želania pochovaný, zrejme narazili na jeho pozostatky. Teraz to vedci potvrdili. S odvolaním sa na šéfa vedeckého tímu Franciska Etxeberriu o tom včera informovala agentúra AFP.

Rakva, ktorú vedci objavili, mala iniciály M. C. a okrem kostí autora v nej vraj ležali pozostatky ďalších asi deviatich ľudí. „Po analýze všetkých informácií je možné povedať, že medzi úlomkami, ktoré sme našli v krypte pod podlahou kláštora trinitariánov, sa nachádzajú pozostatky Miguela de Cervantes,“ uviedol Etxeberria. Niektoré fragmenty kostí vraj patrili aj spisovateľovej žene. Oddelenie Cervantesových kostí od cudzích však bude podľa vedcov veľmi zložité, pretože časť z nich je v príliš zlom stave na to, aby mohli spraviť dôkladnú genetickú analýzu.

Experti predtým uvádzali, že v prípade nálezu pozostatkov nebude ťažké Cervantesovo telo identifikovať. Spisovateľ sa totiž ťažko zranil v Bitke pri Lepante v roku 1571 a prišiel o pohyblivosť pravej ruky, čo malo forenzným antropológom teoreticky uľahčiť jeho identifikáciu. Podľa madridskej radnice po tom, čo sa skončí výskum, uložia spisovateľove kosti so všetkými poctami späť na pôvodné miesto pod kláštorom. Na budúci rok, keď uplynie 400 rokov od spisovateľovho úmrtia, chcú hrobku sprístupniť verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #madrid #Miguel de Cervantes #Don Quijot