Medzi finalistami Anasoft litery sú Šikulová aj Vilikovský

Literárna cena Anasoft litera za najlepšie pôvodné prozaické diela pozná finalistov. Odborná porota zverejnila v stredu 18. marca desať mien autorov a kníh, ktorí sa o cenu v jej desiatom ročníku uchádzajú. Víťaza oznámia tradične v septembri.

18.03.2015 16:11
Finalisti Anasoft litera 2015 Foto:
Víťaza Anasoft litera oznámia tradične v septembri.
debata (1)

Medzi desiatimi najlepšími autormi domácej prózy je opäť Pavol Vilikovský, ktorý vlani získal Anasoft literu s knihou Prvá a posledná láska a jeho tvorbu porota ocenila aj v roku 2006, je teda prvým dvojnásobným držiteľom tejto ceny. Teraz sa do desiatky dostal vďaka novele Letmý sneh. „Bolo by to pekné povedať, že novela Pavla Vilikovského dáva odpovede na základné otázky života, ale nebola by to pravda. Hlavný hrdina a rozprávač príbehu sa len pokúša klásť tie odveké otázky trochu ináč, tak ako mu ich vnucujú na jazyk jeho vlastné zážitky a skúsenosti,“ píše vydavateľ.

Aj Alta Vášová sa už môže pýšiť víťazstvom v Anasoft litere – v roku 2009 ju získala jej kniha Ostrovy nepamäti. Tentoraz ju porota vybrala vďaka Menoslovu – zbierke takmer tridsiatich mikropríbehov nadpísaných iba krstnými menami a vekom postavy.

Veronika Šikulová získala na Anasoft litere cenu čitateľov v rokoch 2010 a 2012, v aktuálnom ročníku si nomináciu vyslúžila knihou poviedok Medzerový plod. Nováčikom medzi nominovanými nie je ani Márius Kopcsay. Medzi finalistami sa ocitol už štyrikrát. Jeho Jednouholník je zbierkou krátkych poviedok, ktoré podľa vydavateľa spája čierny humor, absurdita, koncíznosť a hutnosť vyjadrovania, vyúsťujúca do epickej skratky.

„V tohtoročnej literárnej produkcii je zreteľné pokračovanie trendov posledných rokov, a to sústredenie sa na egodokumenty, kultivovanie rodinnej, prípadne historickej pamäti či pamäti miesta. V tomto kontexte preto potešujúco pôsobia príbehy s presahom k objektívnej výpovedi, ako aj pokusy hľadať nové výrazové prostriedky a témy, ale žiaľ, na kvalite textov sa podpisuje nízka štylistická úroveň vydaných kníh, ktorá poukazuje na stav literárnej prevádzky. Porota sa z tejto ponuky snažila vybrať tie literárne diela, ktoré svojimi kvalitami vynikajú a zároveň prezentujú rôznorodosť súčasnej literatúry,“ zhodnotila porota ponuku kníh aktuálneho ročníka. Finalistov vybrala spomedzi 188 kníh.

Nováčikmi medzi nominovanými sú Erik Šimšík so zbierkou dvoch noviel Hegemónia a Richard Pupala s debutovou prózou – zbierkou krátkych poviedok a čŕt Návštevy. V súťaži Poviedka získal Šimšík v roku 2010 druhé miesto a Pupala v nej v roku 2007 zvíťazil. V rovnakej súťaži uspel v roku 2012 aj Peter Balko. O Anasoft literu sa uchádza s románom situovaným do Lučenca Vtedy v Lošonci. Literárny vedec a aforista Juraj Briškár zaujal porotu svojou prózou Sprievodca nezrozumiteľnosťou, v ktorej si vystačí takmer bez príbehu, s minimom udalostí a s jedinou postavou.

Medzi nominovanými je aj Peter Juščák, ktorý sa v románe …a nezabudni na labute vracia k téme osudov ľudí, ktorých v povojnových rokoch násilne odvliekli do pracovných táborov v bývalom Sovietskom zväze. Rovnakú tému rozpracoval vo svojom predchádzajúcom dokumentárnom románe Odvlečení. Desiatku finalistov uzatvára Až do nirvány Ivana Koleniča.

Finalistov vyberala odborná porota, ktorú tento rok tvorili literárny vedec a prekladateľ Adam Bžoch, filozof Marek Debnár, básnik a prekladateľ Valerij Kupka a literárne vedkyne Zora Prušková a Ivana Taranenková. Víťaza, ktorý získa aj 10-tisíc eur, vyberie porota v septembri, ešte predtým však finalistov predstaví na Anasoft litera feste, ktorý sa bude konať od 20. do 25. apríla v Bratislave a ponúkne autorské čítania, besedy, ale aj koncerty či divadlo.

Finalisti Anasoft litera 2015

Peter Balko: Vtedy v Lošonci. Via Lošonc (Koloman Kertész Bagala)

Juraj Briškár: Sprievodca nezrozumiteľnosťou (Modrý Peter)

Peter Juščák: … a nezabudni na labute! (Kalligram)

Ivan Kolenič: Až do nirvány (Agentúra SIGNUM)

Márius Kopcsay: Jednouholník (Koloman Kertész Bagala)

Richard Pupala: Návštevy (Marenčin PT)

Veronika Šikulová: Medzerový plod (Vydavateľstvo SLOVART)

Erik Šimšík: Hegemónia (Vydavateľstvo Drewo a srd / Vlna)

Alta Vášová: Menoslov (Vydavateľ F. R. & G.)

Pavel Vilikovský: Letmý sneh (Vydavateľstvo SLOVART)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #Veronika Šikulová #literárna cena #najlepšie pôvodné prozaické dielo #finalisti #Pavol Vilikovský