Peter Balko: Vtedy v Lošonci

Román z "metropoly juhu" je prozaickým debutom autora, víťaza literárnej súťaže Poviedka 2012. Zmes drsnosti a nehy, fantázie a surovej skutočnosti, historických aj rodinných udalostí, ktoré spája magické meno mesta Lučenec – Lošonc, kde sa dotýkajú národy, kultúry, osudy, vzťahy: minulosť a prítomnosť.

29.03.2015 05:00
debata
Peter Balko: Vtedy v Lošonci Foto: KK Bagala
Peter Balko: Vtedy v Lošonci Peter Balko: Vtedy v Lošonci

Prvá próza talentovaného „zapisovača” do zošitkov je skvelá. Všetko napísané čarovným rukopisom akoby ešte chlapčenským, ale reflexia a vnímanie je už dospelé, mužské. Táto ostrá dvojpólovosť vytvára napätie, ktoré nedovolí odložiť knihu, kým ju nedočítate. Je to presné, žiarivé a predsa tajomné. Ako život,“ napísala o knižke na jej prebale poetka Mila Haugová.

Peter Balko (1988) pochádza z Lučenca, vyštudoval filmovú scenáristiku na VŠMU v Bratislave. Je spoluautorom scenára a asistentom réžie filmu Kandidát, ako scenárista sa podieľal i na televíznej minisérii Moje Povstanie a diskusnej relácii Večera s Havranom. Pred troma rokmi zvíťazil v literárnej súťaži Poviedka s textom Labutia balada. Práve ten sa stal predlohou k jeho debutovému románu Vtedy v Lošonci (Via Lošonc).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #KK Bagala #Poviedka 2012 #Peter Balko #Vtedy v Lošonci