Eva Hasalová, Martina Orosová, Zuzana Šidlíková, Martin Vanč: Móda na Slovensku

Publikácia s podtitulom Stručné dejiny odievania poskytuje prvý ucelený prehľad vývoja odievania od praveku po súčasnosť na území Slovenska. Ponúka charakteristiku historických udalostí a spoločenských pomerov, ktoré vplývali na vývoj odievania u nás vrátane vplyvov národov a národností, ktoré žili nielen na našom území, ale aj v jeho okolí.

05.04.2015 05:00
debata
Eva Hasalová, Martina Orosová, Zuzana... Foto: Slovart
Eva Hasalová, Martina Orosová, Zuzana Šidlíková, Martin Vanč: Móda na Slovensku    Eva Hasalová, Martina Orosová, Zuzana Šidlíková, Martin Vanč: Móda na Slovensku

Predstavuje odevy prvých obyvateľov, začiatky textilného odievania, módu bojovníkov, kniežat i dám, odevy šľachty i služobníctva, módu cisárskeho dvora, vplyvy germánske, španielske, talianske či francúzske, nádheru belle epoque u nás, až po odievanie súčasníkov.

Nechýbajú zmienky o rozmachu textilného a odevného priemyslu, o módnych salónoch, ľudovom umeleckom priemysle v bývalom Československu aj na súčasnom Slovensku. Módnu žurnalistiku, kresby, návrhárstvo až po módne salóny a autorskú módu približujú okrem textu bohaté obrazové ukážky či medailóny módnych tvorcov, návrhárov, salónov aj štúdií.

Jednotlivé vývojové etapy módy ilustruje takmer 800 dobových fotografií, kresieb, strihov, módnych návrhov. Predstavu o reklame a módnych časopisoch priblížia reprodukcie obálok dobových časopisov, reklám a slovník odborných výrazov zasa umožní bližšie sa zoznámiť s terminológiou tvorcov odievania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Slovart #Hasalová #Martina Orosová #Zuzana Šidlíková #Martin Vanč #Móda na Slovensku