Olivia, mladšia literárna sestra Bridget Jonesovej

Volá sa Olivia Joulesová, je novinárka a píše do rubriky o životnom štýle. Olivia je nezávislá mladá žena. V túžbe po úspechu sa zdokonaľuje vo všetkom, čo jej príde pod ruku - študuje cudzie jazyky, potápa sa.

06.04.2015 15:40
Helen Fieldingová Foto:
Autorka románu Bujná fantázia Olivie Joulesovej Helen Fieldingová.
debata

Má vlastné pravidlá prežitia a bez škatuľky poslednej záchrany (sviečka, kondóm, vata, manganistan draselný, rybárske háčiky, oko na zajace, zápalky, lupienková pílka, kresadlo, žiletky, kompas, svetlica) neurobí ani krok.

Do Londýna prichádza po rozchode s Roxbym, ktorý jej oznámil, že je gej. Hoci novinárske méty Olivie sú vysoké a túži sa stať hviezdou investigatívnej žurnalistiky, bláznivé nápady a dedukcia jej vysnívanú kariéru ničia. V snahe presadiť sa ide z jednej šlamastiky do druhej a často narobí viac škody ako úžitku. Zo sekcie zahraničného spravodajstva Sunday Times sa zosúva na spodné priečky žurnalistického rebríčka. Ako prispievateľka do rubriky o životnom štýle sa ocitá v Miami na prezentácii nového pleťového krému.

Bežná služobná cesta dostáva nádych veľkého dobrodružstva. Spoznáva Pierra Ferrama, okúzľujúceho filmového producenta a obchodníka. Vo svojej bujnej fantázii ho však začne podozrievať, že je to Usáma bin Ládin, ktorý pod rúškom luxusných večierkov, jácht, a v spoločnosti herečiek maskuje nekalú činnosť. Ako by sa mohla mýliť, keď písmeno „r“ vyslovuje ako Arab? Čo na tom, že sa na hľadaného teroristu vôbec nepodobá? Určite si dal urobiť plastiku a nohy skrátiť o pätnásť centimetrov. Dokonca s ňou aj flirtoval a pil alkohol, aby bol presvedčivý!

Helen Fieldingová: Bujná fantázia Olivie... Foto: ALBATROS MEDIA SLOVAKIA
Bujna fantazia Olivie Joulesovej obalka Helen Fieldingová: Bujná fantázia Olivie Joulesovej

Olivia sa rozhodne pravú tvár teroristu odhaliť. Stáva sa Jamesom Bondom v sukni a nasleduje Pierra do Los Angeles, Latinskej Ameriky či Egypta v snahe dokázať, že nejde len o výplod jej bujnej fantázie. Popritom, ako odhaľuje zločinca, o vlások ju minie väzenie v Hondurase pre balíček s kokaínom, ktorý sa jej pripletie do batožiny…

Olivia je veselá, vnímavá, šarmantná a sarkastická. Keď sa zamiluje, pripomína Bridget Jonesovú, svoju staršiu literárnu sestru. Helen Fieldingová, autorka románu Bujná fantázia Olivie Joulesovej, je totiž tou istou spisovateľkou, ktorá Denníkmi Bridget Jonesovej s úspechom rúca stereotypy ženskej literatúry.

Čo majú Olivia a Bridget spoločné? Trapasy. A pravidlá, podľa ktorých žijú. Olivia má vždy nejaké poruke: „Nikto nemyslí na teba, všetci myslia len na seba, tak ako ty.“ Alebo: „Pred významnou udalosťou nikdy nemeň strih alebo farbu vlasov.“ Prípadne: „Kľúč k úspechu je v tom, ako sa dokážeš spamätať z neúspechu.“ A jeden z mojich obľúbených: „Správaj sa k iným tak, ako chceš, aby sa správali k tebe, v každom prípade sa drž prikázania Nezabiješ!“

A ako to dopadne s tým Ládinom? Je Pierre skutočne moslimský fanatik vydávajúci sa za francúzskeho producenta, alebo si Oliviina fantázia dala opäť rozlet? Vydajte sa Oliviou Joulesovou na dobrodružnú cestu hľadania dôkazov. Bude to vtipná spoločníčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Helen Fieldingová #Olivia Joulesová #Bujná fantázia Olivie Joulesovej