O Nesba je na Slovensku veľký záujem

Patrí medzi najprekladanejších autorov na svete. Jeho knihy vyšli v 40 jazykoch a dostať ich v 140 krajinách sveta. Na Slovensku predal viac ako 200-tisíc kníh a už 28. apríla vyjde jeho ďalší kriminálny román v slovenčine Šváby s hlavnou postavou - detektívom Harrym Holem. Slovenskí fanúšikovia sa budú môcť stretnúť s nórskym spisovateľom Jo Nesbøm osobne 6. mája. Spisovateľ strávi na Slovensku tri dni.

09.04.2015 07:02
32 Jo Nesbo 3x Foto:
Detektívky Jo Nesba patria k najpredávanejším knihám na Slovensku.
debata (1)

Beseda s Nesbøm s obmedzenou kapacitou

Kráľ detektívok Jo Nesbø príde po prvýkrát na Slovensko pri príležitosti oslavy 25. výročia založenia vydavateľstva Ikar. „Je to jeden z najväčších spisovateľov v súčasnosti. Vydávame jednu knihu za druhou podľa toho, ako ich píše. V minulosti sme sa o neho pokúšali už viackrát. Teraz sa nám to podarilo. Je to pre nás veľká výhra a šťastie,“ uviedla Mária Lešková z vydavateľstva I­kar.

Jo Nesbø hneď v prvý deň, 6. mája, absolvuje v Bratislave o 16. h autogramiádu v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici a o 20. h bude mať besedu s fanúšikmi a autogramiádu v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici. V Panta Rhei je vstup na dvojhodinovú autogramiádu voľný.

Kníhkupectvo Martinus momentálne zvažuje možnosti, ako usporiadať besedu tak, aby sa na nej mohlo zúčastniť čo najviac priaznivcov spisovateľa a zároveň, aby im zabezpečili isté pohodlie. „Beseda sa začne o 20. h. a nasledovať bude autogramiáda. Práve na besedu sa bude z dôvodu očakávaného veľkého záujmu predávať obmedzený počet vstupeniek,“ uviedol Michal Meško zo spoločnosti Martinus.

Kapacita besedy Jo Nesba sa bude pohybovať v niekoľkých stovkách, ale určite nepresiahne hranicu tisíc ľudí. O besedu prejavili Slováci záujem aj prostredníctvom sociálnej siete, kde počet prihlásených na udalosť presiahol 1 700 osôb. „Som obrovským fanúšikom Nesba, takže sa tomu vôbec nečudujem, ale záujem nás samozrejme príjemne prekvapil. Budeme robiť všetko preto, aby sme dokázali vytvoriť priestor pre čo najväčší počet ľudí a mohli sme ich privítať u nás,“ ubezpečil Meško. „Toto je výnimočná situácia, predpokladali sme obrovský záujem, preto sme zaradili až dve autogramiády a agentúra zastupujúca Jo Nesba s týmto programom súhlasila,“ vraví Mária Lešková.

Nesbø sa chystá spoznávať Slovensko

Na Slovensku síce Jo Nesbø strávi tri dni, ale jeho pracovný program sa končí besedou v Martinuse. Ostatné dva dni sa chystá spoznávať krajinu. „Pracovný program Jo Nesba v Bratislave končí. Na druhý deň sa presúva do Tatier a tam pokračuje už len súkromný program. Jo Nesbo je veľkým milovníkom skalolezectva a chce na Slovensku liezť,“ prezradila Lešková o spisovateľovom programe.

Možno nájde aj na Slovensku inšpiráciu k ďalšej knihe, pretože cestovanie býva spúšťačom jeho tvorivého procesu. Rád píše na letiskách alebo keď cestuje vlakom. Dokonca sa poteší, ak má lietadlo aj trojhodinové meškanie. „Píšem aj počas cestovania, keď čakám na letisku. Nepracujem systematicky, ale píšem veľa, keďže milujem písanie. Zámerne nerobím nič špeciálne na zlepšenie svojho štýlu, len píšem,“ uviedol v rozhovore pre Pravdu v septembri minulého roka Jo Nesbø, ktorý si rád odbehne aj do sveta humoru v príbehoch pre deti.

Jo Nesbø v rámci svojho turné navštívi aj Prahu a Budapešť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autogramiáda #severská detektívka #Šváby #Jo Nesbø #beseda v Bratislave