Peter Schmidt: Kaktus na Valentína

Kaktus na Valentína s podnázvom Autista a láska je úsmevná i vážna kniha nemeckého geofyzika a "ítéčkara" s diagnózou vysokofunkčného autizmu (Aspergerov syndróm). Autor/hlavný hrdina má mimoriadne nadanie na prírodné vedy, no ľudská komunikácia preňho zostáva veľkou záhadou.

10.04.2015 05:37
debata
Peter Schmidt: Kaktus na Valentína Foto: MilaniuM
Peter Schmidt, Kaktus na Valentína Peter Schmidt: Kaktus na Valentína

Peter Schmidt (1966) obhájil v roku 1994 na Univerzite v Kieli dizertačnú prácu o vulkánoch. Ako nositeľa poruchy autistického spektra ho diagnostikovali až o trinásť rokov neskôr. Jeho kniha – prvá z troch jeho autobiografických spiskov – vyšla v nemčine pred troma rokmi a odhaľuje širšiemu čitateľskému okruhu svet nositeľov tejto čoraz populárnejšej poruchy psychického vývoja: Doktor Schmidt hľadí na ľudí najradšej zozadu, lebo švy na nohaviciach ho zaujímajú väčšmi než tváre. Svoju manželku by na ulici možno nespoznal. Okolo seba vníma neviditeľnú bariéru. Napriek tomu tvrdošijne vykročil za svojím snom o veľkej láske.

Vo svojej svojráznej knižke Schmidt rozpráva, ako na ceste k cieľu zdolával početné prekážky a obchádzky. Je to literárne dielo sympatického outsidera, obhajoba mnohotvárnosti ľudského bytia. Slovenský preklad knižky vychádza v období, na ktoré pripadá Svetový deň porozumenia autizmu (2. apríl).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Peter Schmidt #Kaktus na Valentína