Robert Kaplan: Pomsta geografie

Kniha s podtitulom "Co mapy vyprávějí o příštích konfliktech a boji proti osudu" od zrejme najvýznamnejšieho súčasného autora z odboru geopolitiky je jedným z hlavných diel na tému globálneho vývoja sveta z posledného obdobia.

15.04.2015 05:00
debata

Kniha s podtitulom „Co mapy vyprávějí o příštích konfliktech a boji proti osudu“ od zrejme najvýznamnejšieho súčasného autora z odboru geopolitiky je jedným z hlavných diel na tému globálneho vývoja sveta z posledného obdobia.

Kaplan sa snaží opísať základné predurčenie historického vývoja jednotlivých oblastí sveta tým, v akej geografickej polohe sa nachádzajú a ako táto poloha ovplyvňuje ich osudy a ďalší možný vývoj. Ide o jednu z najdiskutova­nejších kníh z oblasti medzinárodnej politiky a vzťahov v posledných rokoch.

Pomsta geografie Foto: Bourdon
Pomsta geografie Pomsta geografie

„Ambiciózna a podnetná nová kniha… ponúka zásadné uchopenie súčasnej svetovej politiky a slúži ako silná pripomienka, že geofyzické konfigurácie planéty formovali a formujú ľudské konflikty podobne ako tok súperiacich náboženstiev a ideológií,“ napísal o knihe The New York Review of Books.

Robert D. Kaplan (1952), bývalý zahraničnopolitický novinár, je geopolitickým analytikom Centra pre novú americkú bezpečnosť (CNAS). (česky)

Bourdon

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaplan: Pomsta geografie