Pulitzerova cena aj za svedectvá vatikánskych archívov

Prestížne americké žurnalistické a umelecké ocenenie, Pulitzerova cena, pozná svojich tohtoročných držiteľov. Hlavnú novinársku Pulitzerovu cenu získali noviny Post and Courier z Južnej Karolíny za sériu článkov o domácom násilí páchanom na ženách a o vysokom podiele úmrtí, ktoré spôsobuje. Tri ceny sa ušli aj denníku New York Times.

21.04.2015 17:44
Pulitzers Feature Photography Foto: ,
Osemročný chlapec ležal v libérijskom meste Monrovia pred centrom pre ľudí s ebolou, kam ho priniesol jeho otec, najmenej šesť hodín, kým sa ho ujal medicínsky personál. Autor získal za sériu fotografií cenu v kategórii reportáž.
debata (2)

Cenu v kategórii prózy získal román All the Light We Cannot See (Všetko to svetlo, ktoré nedokážeme vidieť) spisovateľa Anthonyho Doerra. Porota ho označila za nápadité a komplikované dielo inšpirované hrôzami druhej svetovej vojny. „Je napísané v krátkych, elegantných kapitolách, ktoré skúmajú ľudskú prirodzenosť a rozpornú silu technológií,“ uvádza vo svojom vyhlásení porota.

„Mohol by som porozprávať príbeh o tom, ako nádejného chlapca využila Hitlerova mládež a ako spravil zlé rozhodnutia, ktoré viedli k príšerným, neodpustiteľným dôsledkom, a popritom všetkom by tento chlapec zostal empatickou postavou? A mohol by som prepletať jeho príbeh s príbehom postihnutého dievčaťa, ktoré je v toľkých rôznych smeroch schopnejšie než dospelí okolo nej?“ kládol si Doerr rečnícke otázky na stránkach svojho vydavateľa. O tom, že sa mu to podarilo, svedčí nielen Pulitzerova cena či účasť vo finále National Book Award, ale aj to, že jeho kniha sa viac ako pol roka držala v rebríčku bestsellerov denníka New York Times.

Román je príbehom nemeckej siroty Wernera a slepého francúzskeho dievčaťa Marie-Laure. „V tomto románe bolo mojím cieľom upozorniť na ľudskosť oboch – Wernera aj Marie-Laure, aby som ponúkol komplikovanejšie podobizne hrdinov a zloduchov,“ povedal spisovateľ.

V kategórii drámy porota ocenila Stephena Adlyho Guirgisa a jeho hru Between Riverside and Crazy. Jej hrdinom je penzionovaný policajt, ktorého sa po tom, čo ovdovie, snaží majiteľ vypudiť z prenajatého newyorského bytu. Porota ocenila, že ide o krásne napísanú hru, ktorá používa prvky čiernej komédie, aby čelila otázkam o živote a smrti.

Pulitzerovu cenu za poéziu získal Gregory Pardlo za zbierku Digest, za hudbu ocenili skladateľku Juliu Wolfe, v kategórii histórie porota vybrala knihu o kmeni Indiánov zo Severnej Dakoty.

Medzi biografiami zaujala najviac kniha historika a antropológa Davida I. Kertzera, v ktorej sa venuje pápežovi Piovi XI. a Mussolinimu a má podtitul Tajná história Pia XI. a vzostupu fašizmu v Európe. „Nedávne otvorenie vatikánskych archívov pokrývajúcich pápežstvo Pia XI. umožnilo konečne rozpovedať celý príbeh komplexného vzťahu pápeža s jeho fašistickým partnerom,“ píše sa na obálke knihy, ktorej autor strávil skúmaním archívov sedem rokov.

V kategóriách fotografií aktualít zvíťazila dokumentácia nepokojov v americkom meste Ferguson. Vyvolalo ich zastrelenie osemnásťročného černocha policajtom. Medzi reportážnymi fotografiami zaujalo porotu pokrývanie epidémie eboly v Afrike objektívom Daniela Berehulaka pre New York Times.

Pulitzerovu cenu udeľujú od roku 1917. Jej zakladateľom je americký novinár maďarského pôvodu Joseph Pulitzer. Víťaz hlavnej kategórie získava zlatú medailu, víťazi v ďalších dvadsiatich kategóriách dostávajú finančnú prémiu 10-tisíc dolárov. O víťazoch rozhodujú odborné poroty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pulitzerova cena #New York Times #Post and Courier #prestížne novinárske ocenenie