Jørn Lier Horst: Na zimu zatvorené

Nad pobrežím sa rozprestiera jesenná hmla.

26.04.2015 12:00
debata

Ove Bakkerud sa rozhodol, že strávi na chate ešte posledný pokojný víkend, kým ju zavrie na zimu. Keď tam však príde, zistí, že sa do nej niekto vlámal. A v susednej chate leží muž ubitý na smrť.

Jørn Lier Horst: Na zimu zatvorené Foto: Premedia
Jørn Lier Horst: Na zimu zatvorené Jørn Lier Horst: Na zimu zatvorené

Policajný vyšetrovateľ William Wisting videl už aj predtým hrôzostrašné vraždy. No bizarný pohľad, aký sa mu naskytne v stavernskej chate, je aj pre neho niečo nové. Keď ho na spiatočnej ceste z miesta činu ktosi prepadne a on navyše zistí, že do prípadu je zapletená i jeho dcéra, zvrtne sa vyšetrovanie nečakaným smerom. Vyzerá to, akoby niekto už nemal čo stratiť. Zvláštnym znamením, ktorému nik nerozumie, sú mŕtve vtáky padajúce z neba. „Klasická policajná procedurálka od autora, ktorý veľmi dobre ovláda svoje remeslo,“ napísal o knihe nórsky denník Dagbladet.

Jørn Lier Horst (1970), ktorý pôsobil ako hlavný policajný vyšetrovateľ v Larviku, študoval kriminológiu, filozofiu a psychológiu. Debutoval v roku 2004 románom Kľúčový svedok, ktorý je založený na skutočnom prípade. Uviedol ním už čoskoro desaťdielnu sériu kníh s inšpektorom Wistingom a jeho dcérou, novinárkou Line. Za román Na zimu zatvorené (2011) získal Cenu nórskych kníhkupcov. Nasledovali Poľovné psy, za ktoré získal cenu pre najlepšiu nórsku detektívku roka aj cenu pre najlepšiu škandinávsku detektívku.

Premedia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jørn Lier Horst #Na zimu zatvorené