Ukradli prvé vydanie románu Sto rokov samoty s podpisom autora

Z Medzinárodného veľtrhu kníh, ktorý sa nedávno konal v kolumbijskej Bogote, odcudzil neznámy páchateľ prvé vydanie románu Sto rokov samoty (1967) spisovateľa Gabriela Garcíu Márqueza. Knihu vystavovali v uzamknutej vitríne. Polícia už skúma videozáznamy z miesta činu a dúfa, že sa jej podarí vypátrať páchateľa.

06.05.2015 05:20
Mexico Gabriel Garcia Marquez Foto: ,
Držiteľ Nobelovej ceny za literatúru spisovateľ Gabriel Garcís Márquez.
debata

Odhadovaná cena diela je 60-tisíc amerických dolárov (v prepočte zhruba 53 802 eur), jeho majiteľ Alvaro Castillo, ktorý obchoduje so vzácnymi knihami, sa však vyjadril, že má pre neho nevyčísliteľnú hodnotu. Výtlačok románu si Castillo kúpil v roku 2006 v hlavnom meste Uruguaja Montevideu a Márquez mu doň neskôr napísal venovanie. „Alvarovi Castillovi, obchodníkovi so starými knihami, včera i navždy tvoj priateľ Gabo,“ vpísal do knihy autor, ktorý zomrel minulý rok.

Gabriel José de la Concordia García Márquez je považovaný za jedného z najvýznamnejších autorov 20. storočia. Kariéru začínal ako novinár. V roku 1955 mu vyšlo dielo Opadané lístie. Svetoznámym sa stal vďaka spomínanému románu Sto rokov samoty. Na konte má tiež knihy Plukovníkovi nemá kto napísať (1961), Pohreb Veľkej Matróny (1962), Patriarchova jeseň (1975), Kronika vopred ohlásenej smrti (1981), Láska v čase cholery (1985).

debata chyba
Viac na túto tému: #Gabriel García Márquez #Sto rokov samoty #Medzinárodný veľtrh kníh