Netradičné miesta ožijú literatúrou

Bábkové divadlo, mestská plaváreň, kryt CO, fara alebo židovská synagóga sú miestami, ktoré v stredu obsadí súčasná európska literatúra.

13.05.2015 16:00
František Kovár Foto: ,
František Kovár bude jedným z čitateľov počas Noci literatúry.
debata

Medzinárodné podujatie Noc literatúry sa bude konať na rôznych netradičných miestach v jedenástich slovenských mestách – v Bratislave, Modre, Senci, Trnave, Trenčíne, Žiline, Banskej Štiavnici, Košiciach, Banskej Bystrici, Nitre a v Dolnom Kubíne.

Do projektu sa zapojili osobnosti ako František Kovár, Ida Rapaičová, Michal Kaščák, Oszkár Illés, Robo Roth, Eva Pavlíková či Oľga Feldeková. Počas Noci literatúry budú čítať prekladové diela z rôznych krajín. Zoznam kníh zostavili kultúrne inštitúty sídliace v Bratislave. „Koncept podujatia je taký, že zahraničné európske kultúrne inštitúty vyberajú preklad zo svojho jazyka do slovenčiny, ktorý vyšiel v minulom alebo v tomto roku,“ hovorí Petra Darovcová z Českého centra, ktoré je organizátorom podujatia. Do Noci literatúry sa tento rok zapojilo jedenásť zahraničných kultúrnych centier. Na nimi zostavený zoznam sa dostali diela autorov Jona Ronsona, Andreia Makineho, Gábora Kálmána, Olgy Tokarczukovej, Anneliese Verbeke a Slovensko zastupuje Pavol Vilikovský. Zoznam vybraných diel je záväzný pre všetky slovenské mestá.

Noc literatúry sa začína vo všetkých mestách v stredu 13. mája presne o 18.h. Na rôznych miestach čítajú osobnosti vybrané úryvky a po 15 minútach čítania poslucháči putujú na ďalšie miesto, kde na nich čaká úryvok od ďalšieho autora z inej krajiny. „Princíp je objaviť neznáme miesta svojho mesta, stretnúť sa s obľúbenými známymi hercami alebo významnými osobnosťami toho mesta a stretnúť sa so súčasnou európskou literatúrou. Je to také trojstretnutie,“ vysvetľuje Darovcová.

Kým v Bratislave je jedenásť čítacích miest, v ostatných slovenských mestách je to variabilné – napríklad v Košiciach je ich sedem, v Žiline a v Nitre osem a v Banskej Bystrici päť. Pri hľadaní vhodných lokalít organizátori dbali na to, aby bolo dodržané pravidlo netradičnosti.

„Malo by to byť miesto, ktoré nie je bežne prístupné a obvykle nie je spájané s literatúrou, aby bol zachovaný princíp toho trojstretnutia – objaviť miesto v meste, ktoré buď nepoznali, alebo nemajú bežne šancu sa naň pozrieť alebo sa tam dostať. Keď už takéto jedno miesto objavíme, tak potom hľadáme ďalšie v jeho okolí, aby sa tam dalo stihnúť dostať za tých 10 – 15 minút,“ prezrádza Darovcová, ktorá zároveň dodáva, že Noc literatúry treba jednoducho zažiť. Podujatie Noc literatúry sa koná na Slovensku už po siedmy raz. Do projektu je v súčasnosti zapojených až 75 európskych miest z trinástich krajín.

František Kovár bude jedným z čitateľov počas Noci literatúry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osobnosti #čítanie #Noc literatúry