V Británii objavili nový portrét Shakespeara

Ako v skutočnosti vyzeral najznámejší svetový dramatik William Shakespeare? Táto otázka je na stole už storočia. O niekoľkých podobizniach Shakespeara sa verilo, že vznikli ešte počas jeho života. Neskôr sa ukázalo, že ich vytvorili až po dramatikovej smrti.

21.05.2015 05:30
BRITAIN-SHAKESPEARE/ Foto:
Portrét z roku 1598 má vraj zobrazovať Williama Shakespeara.
debata

Teraz sa však objavil portrét, ktorý vznikol, keď mal Shakespeare 33 rokov, teda zhruba dve desaťročia pred jeho smrťou. Vypátral ho týždenník Country Life. Podrobnosti zverejňuje v najnovšom čísle, ktoré vychádza dnes.

Shakespearov portrét objavil botanik a historik Mark Griffiths v herbári z konca 16. storočia. Griffiths, ktorý má okrem rastlín záľubu aj v literatúre 16. storočia, skúmal 1484-stranové dielo známeho botanika Johna Gerarda z roku 1598 a zaujala ho jeho titulná strana. Tá obsahuje podobizne štyroch mužov, ktorí sa nejakým spôsobom na vzniku knihy podieľali, a jedným z nich má byť práve Shakespeare. Doteraz sa myslelo, že štvorica mužov nemá reálne predobrazy.

Podľa Griffithsa titulná strana zobrazuje autora knihy, flámskeho botanika Remberta Dodoensa, autorovho zamestnávateľa a vplyvného politika lorda Burghleyho a napokon Shakespeara v rímskom preoblečení. Griffiths tvrdí, že identity štyroch postáv sú zakódované v rastlinách, ktoré ich na titulnej strane obklopujú, a Shakespearova identita je vpísaná aj do šifry umiestnenej pod jeho podobizňou. Práve tú sa Griffithsovi vraj podarilo prelomiť.

Magazín Country Life sľubuje, že na základe tohto objavu prinesie na budúci týždeň novú Shakespearovu hru a že zároveň poodhalí začiatky jeho úspechu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #William Shakespeare #podobizeň #Mark Griffiths