Donna Tartt: Stehlík

Theo Decker má trinásť rokov, milujúcu matku a otca, ktorý ho zanedbáva. Priam zázračne prežije nehodu, ktorá ho pripraví o všetko, čo dovtedy poznal a ľúbil, a v New Yorku zostane sám.

31.05.2015 05:21
debata
Donna Tartt: Stehlík Foto: SLOVART
Donna Tartt: Stehlík Donna Tartt: Stehlík

Našťastie sa ho ujme bohatá rodina a zdá sa, že chlapec napokon dospeje na muža. Theo však trpí. Chýba mu jeho minulosť a len ťažko nadväzuje nové vzťahy. Jeho putovanie vrstvami americkej spoločnosti je modernou odyseou o dozrievaní, prvých láskach a lúčení sa s nevinnosťou.

Smútok je aj dôvodom, prečo chlapec silno lipne na obraze stehlíka, fascinujúcej maľbe holandského majstra Carela Fabritia, ktorý je jeho jediným spojivom so spomienkou na mŕtvu matku. A práve toto vzácne dielo ho zavedie do dobrodružného sveta, kde sú starožitnosti najvyššou métou, pre ktorú sa ľudia neštítia ničoho. Obraz stehlíka je Theovým talizmanom v nepreniknuteľnom labyrinte sveta, v ktorom za každým rohom číha nebezpečenstvo.

Donna Tartt (1963) je výrazným a ojedinelým zjavom súčasnej americkej literárnej scény. Za román Stehlík dostala v roku 2014 prestížnu Pulitzerovu cenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Slovart #Donna Tartt #Stehlík