Matěj Hořava: Pálenka. Prózy z Banátu

Mladý český učiteľ prichádza učiť miestne deti čítať a písať. Ony ho učia podpaľovať oheň v peci kukuričnými šúľkami. Túlavé psy, rozšliapané moruše, kvitnúce zlatobyle, vzdialený hukot Dunaja. A postupne prichádzajú spomienky, ako by sa veci stávali znova: roky strávené v gymnastickej telocvični, divadelné dosky, štúdiá v Nemecku, samota rôznych pobreží a ciest. Tváre ľudí, prchavé momenty blízkosti.

03.06.2015 05:21
debata
Matěj Hořava: Pálenka. Prózy z Banátu Foto: Host
Matěj Hořava: Pálenka. Prózy z Banátu Matěj Hořava: Pálenka. Prózy z Banátu

Matěj Hořava (1980) prichádza s meditatívnou, autobiograficky ladenou a štylisticky výraznou prózou. V krátkych, hutných kapitolách, písaných farbistým jazykom, krúži okolo podstatných životných udalostí i zdanlivo prchavých pocitov, ktoré si však človek ktovie prečo pamätá až do smrti: určitý uhol svetla, pohľad ženy, ktorá bude či nebude jeho, vytie vlka na stráni. Pred čitateľom sa postupne črtá jedna zvláštna mladosť, jeden svojrázny spôsob existencie.

„Hoci kniha je zložená z fragmentárnych textov, motívy blízkych žien, cesty a úteku, účtovanie s detstvom akoby tvorili jednu jedinú bytosť, snáď autorovu animu. Tieto jadrá sa rozvíjajú v špirálach, ako autor postupne pridáva ďalšie spomienky a zážitky a zavŕtava sa svojím písaním hlbšie. Vzácna je pritom Hořavova schopnosť nahmatať v látke času drobné uzlíky, kde sa vlákna stretajú,“ napísal o knižke český spisovateľ Jan Němec.

Hořava získal za svoj debut českú literárnu Cenu Magnesia litera za objav roka a tiež cenu Česká kniha 2015.(česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Matěj Hořava