Mráz drží čitateľa v strehu

"Mimoriadny bestseller, ktorý vám nedá spať," sú slová, ktoré sprevádzali vydanie debutu francúzskeho spisovateľa Bernarda Miniera Mráz. Odvážne rozsiahly román na svojich 624 stranách dáva policajnému veliteľovi Martinovi Servazovi veľkorysý priestor na vyriešenie špeciálneho prípadu, na ktorého začiatku je rituálna vražda koňa. Kniha Mráz vyšla v Nakladateľstve XYZ v slovenskom preklade Márie Gálovej.

20.06.2015 16:05
Mráz je literárnym debutom francúzskeho... Foto:
Mráz je literárnym debutom francúzskeho spisovateľa Bernarda Miniera.
debata

Kôň, šialenec a vrah

Bernard Minier berie čitateľov do prostredia, ktoré dobre pozná. Detstvo strávil v Pyrenejach, kde sa kriminálny príbeh odohráva, a študoval na univerzite v Toulouse, odkiaľ pochádza aj hlavný hrdina Martin Servaz. Či už autor potreboval dlhšiu rozbehovú dráhu vo svojom debute, alebo len štedro ponúka čitateľovi priestor na zorientovanie sa v príbehu, vťahuje čitateľa do deja veľmi rozvláčne, až sa miestami zdá, že preveruje jeho trpezlivosť. Mráz je však typ knihy, ktorá škrtí túžbu po akčnom čítaní, aby čitateľa neskôr odmenila poctivou a dynamickou kriminálnou zápletkou zahalenou do záhad a tajomstiev, v ktorých sa spája živelný strach a šialenosť.

Život vo vysokohorskom mestečku Saint Martin de Comminges naruší znepokojivá vražda milovaného koňa veľkopodnikateľa Erica Lombarda. Prípad, ktorý má vzhľadom na Lombardovo postavenie nálepku exkluzívny, pripadne detektívovi Martinovi Servazovi. Jeho počiatočná skepsa sa postupne mení na posadnutosť v pátraní po dôkazoch. Všetko sa začne zamotávať, keď ohlásia dve obete, ktoré vrah obesil, a je evidentné, že si dal záležať, aby svoje posledné minúty prežili v ukrutnej bolesti a pri plnom vedomí. Veci postupne prestávajú dávať zmysel. Servaz hľadá spojenie medzi vraždami a cíti, že niečo prehliada, ale najmä mu uniká motív vraždy.

Temné hriechy minulosti opäť ožívajú a detektív musí byť ostražitý. No čo ak je všetko úplne inak, ako sa na prvý pohľad zdá? Stopy smerujú k nebezpečnému psychopatovi, ktorý je zavretý vo Wargnierovom inštitúte, prísne stráženom ústave pre nebezpečných a psychicky chorých vrahov. Autor ho opisuje ako najtemnejšie miesto na zemi, kde psychiatrické praktiky nepoznajú zákony.

Kniha s vlastným soundtrackom

Mráz Bernarda Miniera má zopár spoločných čŕt s detektívkami nórskeho spisovateľa Jo Nesbøa. Jeho hlavný hrdina, podobne ako Harry Hole, žije osamelým životom, hoci má dcéru z rozpadnutého manželstva. Disponuje zmyslom pre detail a jeho obdivuhodná intuícia ho dokáže sklamať vo chvíľach, keď to najmenej potrebuje. Minier, rovnako ako Nesbø, podprahovo posúva čitateľovi svoj hudobný vkus prostredníctvom Servazovho kolegu Espérandieua, ktorému v ušiach znie Portishead, Lou Reed, ale aj americká alternatívna skupina The Gutter Twins. No v knihe zaznie viackrát aj Gustav Mahler, obľúbený skladateľ Martina Servaza.

Autor vedie čitateľa po uličke dôkazov, ktorá sa kľukatí a miestami stráca v opare skrytých tajomstiev, intríg, a aj vďaka nečakaným zvratom sa mu darí držať čitateľa v napätí a v strehu, hoci to platí asi až od polovice knihy. Bernard Minier prišiel s pozoruhodným debutom, ktorý noviny The Sunday Times zaradili medzi päťdesiatku najlepších trilerov za posledných päť rokov, a po jeho dočítaní budete vedieť prečo, hoci pochybnosti sa dostaviť môžu.

Hodnotenie Pravdy:

4 hviezdičky z 5

Bernard Minier: Mráz / Nakladateľstvo XYZ / preklad: Mária Gálová/ 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #mráz #Mária Gálová #Bernard Minier