Rút Lichnerová: Hostina

Ira a jej deti sú poznačené minulosťou. Šarlota vidí vo svojich deťoch božstvá. Koronis sa zamiluje do zabávača na hostinách.

01.07.2015 05:00
debata
35 lichnerova 1x

Osudy postáv sú posplietané, ich príbehy, podobné antickým mýtom, plynú pod povrchom obrazov navzájom previazaných vnútornými súvislosťami. Kniha nastoľuje otázky o zmysle vlastnenia a bytia, ukazuje obmedzenia, prepadliská a pasce pre súčasného človeka. Poznanie sprevádzajú sarkazmus a irónia. Dej speje k tragickému koncu. Všetko je to však zložitejšie aj v živote, aj v literatúre…

Rút Lichnerová (1951), spisovateľka a teoretička umenia, je autorkou šiestich prozaických kníh a scenáristkou výstav, žije v Banskej Štiavnici, kde vedie Galériu Jozefa Kollára. „O autorke možno povedať, že tvrdošijne a s odhodlaním hľadá vlastnú formu, pretavuje svoj materiál do jedinečnej podoby, že s uvzatosťou sleduje v textoch vlastnú literárnu cestu, na ktorej – ako sama vraví – väčšou chybou ako odlišnosť by bolo prepočutie svojho vnútorného hlasu, nebytie samým sebou, konanie, ktoré nie je v súlade s vlastnou identitou,“ napísala o autorke na stránke Literárneho centra literárna redaktorka Anna Šikulová.

Marenčin PT

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rút Lichnerová: Hostina