Michal Viewegh: Zpátky ve hře. Kniha povídek

Nová próza najpopulárnejšieho českého spisovateľa Michala Viewegha (1962) sa volá podľa jednej z trinástich poviedok, ktorá knihu tiež uzaviera. Autor svoju obľúbenú postavu – Oskara – vystavuje kritickým životným momentom: manželskému stereotypu, neverám či istej smrti, ktorú síce Oskar prežije, ale s ťažkými následkami. Jedným z nich je rozvod.

12.07.2015 05:00
debata
Michal Viewegh: Zpátky ve hře. Kniha povídek Foto: Druhé město
Michal Viewegh: Zpátky ve hře. Kniha povídek Michal Viewegh: Zpátky ve hře. Kniha povídek

"Literárna kritika dlhodobo vyčítala Vieweghovi viac či menej okázalý hedonizmus, ktorý sršal z jeho často autobiografických postáv. Na konci roku 2012 mu však praskla aorta, takmer neprežil a odniesol si prinajmenšom dlhodobé následky: najmä opakujúce sa straty pamäti. Z literárnej pophviezdy, často prítomnej v českou šoubiznise a bulvári, a z úspešného bohatého playboya sa stal chorý starnúci muž (…)

Nevyspytateľné výpadky pamäti mu zatiaľ neumožňujú sústrediť sa na väčší literárny útvar, zostal teda pri poviedkach. To však nie je nutne hendikep – Viewegh už mnohokrát potvrdil, že poviedku vie a tiež mnohé jeho romány majú epizódny charakter," napísal v recenzii knižky literárny kritik Pavel Mandys. (česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Michal Viewegh #Zpátky ve hře. Kniha povídek