Balla: Veľká láska

Nová kniha úspešného slovenského prozaika Ballu, laureáta ceny Anasoft litera.

25.07.2015 05:00
debata

„Ballova nová kniha upúta svojím čiernym humorom a prenikavou iróniou, neustálym znižovaním tzv. vysokých tém, ale i takmer gnómickými výpoveďami o vzťahoch medzi mužom a ženou, rodičmi a deťmi, jednotlivcom a spoločnosťou. Aj keď z čítania pramení, parafrázujúc narátora, často smútok a melanchólia, Ballov rukopis aj rozosmieva. Veľká láska je hlboko ľudská, múdra kniha,“ napísala literárna kritička Marta Součková.

Balla-Veľká láska

Balla (vlastným menom Vladimír Balla, 1967) absolvoval Vysokú školu ekonomickú, pracuje na Okresnom úrade v Nových Zámkoch. Poviedky začal uverejňovať od roku 1992 najmä v časopisoch Dotyky a Literárny týždenník. Knižne debutoval zbierkou poviedok Leptokaria (1996), za ktorú získal Cenu Ivana Krasku. Vo svojej druhej knihe Outsideria (1997) sa pokúsil spojiť pôvodne samostatné poviedky do románového celku. Roku 2000 vydal zbierku krátkych próz Gravidita, roku 2001 Tichý kút, v roku 2003 knihu Unglik, v roku 2005 De la Cruz, v roku 2008 knihu s názvom Cudzí (2008) a v roku 2011 rozprávačské až autobiografické prózy V mene otca.

„Máloktorému slovenskému prozaikovi sa podarilo dosiahnuť také presahy do spoločnosti, ako sa to podarilo Ballovi, ktorý si za predmet svojho prozaického výskumu zvolil jednotlivca bičovaného vášňou úprimnosti, individualizmu a prežívania besov zo svojej nezaradenosti,“ napísal Alexander Halvoník v recenzii knihy V mene otca, za ktorú získal autor v roku 2012 cenu Anasoft litera.

KK Bagala

© Autorské práva vyhradené

debata chyba