Dušan Mitana: Slovenský poker

Hravé i poetické príbehy s prvkami humoru, paradoxov a absurdity s výraznou pointou. Obľúbená zbierka Mitanových poviedok vychádza v treťom vydaní.

02.08.2015 05:00
debata

„Názov Slovenský poker odkazuje na jeden zo závažných problémov, na nečistú hru rýdzeho zbohatnutia, pričom poukazuje – špecificky postmoderne – aj na dvojitosť: realita-fikcia, veríš-neveríš, pravda-mystifikácia. Mitana tento kontextový „poker“ hrá ironicky vážne, "hazarduje s asociačnou schopnosťou“ čitateľa. Samozrejme, názov zbierky je nadovšetko mnohoznačnejší a polyfunkčnejší…

Dušan Mitana: Slovenský poker

V centre autorovej pozornosti je odcudzené bytie, sféra pokrivených ľudských vzťahov, strata schopnosti blízkych ľudí medzi sebou komunikovať. Autor sa nikdy neprispôsoboval „požiadavkám doby“, ale len subjektívnym predstavám o tom, ako má vyzerať kvalitná práca. I keď jeho sujety na prvý pohľad nevyzerajú byť vážnymi témami, predsa vždy vzbudzuje rešpekt svojím zodpovedným prístupom „ku skutočnosti“, pričom ich neraz nadľahčuje iróniou, vulgarizmami, ale aj sexom," napísal o knižke Jozef Varga, autor štúdie Postmodernizmus a Dušan Mitana.

Popredný slovenský autor Dušan Mitana (1946) publikuje svoje básne i prózu od 70. rokov minulého storočia. Pracoval tiež ako redaktor v literárnych časopisoch a napísal niekoľko televíznych scenárov.

KK Bagala

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Mitana: Slovenský poker