Štefan Drug: Väzeň vlastných súdruhov

Kniha je beletrizovaným rozprávaním o „väzenských rokoch básnika Novomeského“ v období stalinského teroru v päťdesiatych rokoch 20. storočia.

11.08.2015 05:10
debata
Štefan Drug: Väzeň vlastných súdruhov Foto: FACE
Štefan Drug Väzeň vlastných súdruhov Štefan Drug: Väzeň vlastných súdruhov

Pútavý príbeh básnika, publicistu a politika Ladislava Novomeského v komunistickom väzení napísal literárny teoretik a redaktor, expert na davistov Štefan Drug (1931–2011) na základe osobných rozhovorov s autorom, z priamych dobových svedectiev, z vlastnej skúsenosti a po dlhom skúmaní dostupných zdrojov.

Rukopis pripravil do tlače roku 1990, jeho knižné vydanie však prichádza k čitateľom presne po štvrťstoročí. Pôvodný text prešiel odbornou historickou redakciou podľa najnovších poznatkov a dopĺňa rukopis vo forme podrobných vysvetliviek.

Súčasťou publikácie sú dve vedecké štúdie, ktoré približujú spôsob, akým dobové udalosti zasahovali do života Ladislava Novomeského. V prvej štúdii Slovenským buržoazním nacionalistou proti své vůli: Cesta Ladislava Novomeského do vězení a zpět (1950–1955) opisuje historik Zdeněk Doskočil okolnosti vedúce k politickým procesom, ich priebeh a dôsledky, ktoré sa nekončili prepustením z väzenia. V druhej štúdii Básnik vo väzení literárneho vedca Jána Gavuru sú analyzované básnické texty, ktoré vznikli počas autorovho pobytu vo väzení alebo ako súčasť reflexie tejto trpkej životnej skúsenosti.

Knihu uzatvára obrazová príloha, ktorá rozširuje dokumentačný materiál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Štefan Drug #Väzeň vlastných súdruhov