Peter May: Výnimoční ľudia

Píše sa august roku 1996 a celý Paríž je šokovaný záhadným zmiznutím jedného z najvýznamnejších francúzskych intelektuálov, svojrázneho odborníka na francúzsku kinematografiu.

14.08.2015 13:59
debata
Peter May: Výnimoční ľudia Foto: PLUS
Peter May: Výnimoční ľudia Peter May: Výnimoční ľudia

Jediná indícia, ktorú po sebe zanecháva, je tajuplná poznámka v diári na pracovnom stole. Mad a minuit. Koho alebo čo označuje? Polícia je bezradná a vyšetrovanie sa čoskoro ocitá v slepej uličke.

O desať rokov neskôr Enzo Macleod, bývalý škótsky kriminalista, ktorého osud zavial do francúzskeho Cahors, prijíma výzvu priateľov a podujme sa vyriešiť zabudnutý prípad. Hľadanie pravdy, spočiatku motivované najmä túžbou vyhrať stávku, Macleoda čoskoro pohltí. Zistenia, ku ktorým dospeje, okamžite zaujmú aj vyššie politické kruhy, čím sa však Enzov život i celé vyšetrovanie značne skomplikujú.

Peter May (1951) sa narodil v Glasgowe, dnes žije vo Francúzsku. Po novinárskej kariére presedlal na písanie televíznych scenárov, no najväčšiu popularitu si získal najmä svojimi knižnými príbehmi. Jeho knihy sú prekladané do mnohých jazykov a niekoľkokrát boli ocenené prestížnymi literárnymi cenami. Celosvetový úspech mu vyniesla séria „čínskych“ thrillerov, v ktorých predstavil mladého vyšetrovateľa Li Yana a americkú súdnu lekárku Margaret Campbellovú.

Úspechy u čitateľov zožala „francúzska“ séria príbehov s charizmatickým vyšetrovateľom Enzom Macleodom, ktorej prvý diel – Výnimoční ľudia – práve vychádza v slovenskom preklade Milana Kopeckého. Nemenej populárna je tiež trilógia detektívnych príbehov s názvom Lewis, odohrávajúca sa v autorovom rodnom Škótsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Peter May