Glenn Greenwald: Nikto sa neskryje

V máji 2013 sa novinár Glenn Greenwald vydal na cestu do Hongkongu. Mal sa tam stretnúť s anonymným zdrojom, ktorý tvrdil, že má presvedčivé dôkazy o neobmedzenom sledovaní občanov zo strany vlády. Z anonymného zdroja sa vykľul Edward Snowden, ktorý pracoval pre firmu úzko spolupracujúcu s Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA).

15.08.2015 05:00
debata
Glenn Greenwald: Nikto sa neskryje Foto: TATRAN
Glenn Greenwald Nikto sa neskryje Glenn Greenwald: Nikto sa neskryje

Zverejnené informácie o tom, ako agentúra vážne prekračuje hranice svojich právomocí, otriasli celým svetom a stali sa jedným z najzávažnejších zistení v moderných dejinách. Spustila sa nevídaná debata o národnej bezpečnosti a ochrane súkromia.

V tejto knihe Glenn Greenwald (1967), americký právnik a novinár píšuci pre Salon.com, v knihe, ktorá vyšla s podtitulom „Edward Snowden, NSA a americké systémy hromadného odpočúvania“ po prvýkrát spája všetky kusy skladačky do jednoliateho celku. Podrobne popisuje náročný desaťdňový pobyt v Hongkongu, skúma širšie dôsledky odpočúvania, o ktorom sa detailne zmieňoval v článkoch pre denník Guardian, no zároveň prináša nové informácie o bezprecedentnom zneužívaní moci zo strany NSA. Tvrdenia dokladá čerstvými dokumentmi, ktoré mu zveril sám Snowden.

Greenwald však nezostáva len pri kauze okolo NSA. Na mušku si berie aj etablované médiá, ktoré podľa neho neslúžia záujmom ľudí. Zároveň ho zaujímajú možné dôsledky agresívneho zasahovania vládnych inštitúcií do súkromia jednotlivcov a jeho dosah na politické zdravie národa. Nikto sa neskryje prichádza v tej najsprávnejšej chvíli a je nebojácnym, ostrým a nesmierne dôležitým príspevkom k poznaniu fungovania masového sledovania občanov. Preložil Martin Djovčoš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #edward snowden #glenn greenwald #Nikto sa neskryje