Súťaž Poviedka 2015 pozná víťazov

Víťazi 19. ročníka literárnej súťaže Poviedka 2015 sú známi. Vyhlásili ich v pondelok večer na otváracom podujatí ďalšej sezóny populárnych literárnych stretnutí Čau o piatej, ktoré organizuje vydavateľ a organizátor súťaže KK Bagala vo svojom kníhkupectve na Laurinskej 19 v Bratislave.

02.09.2015 13:06
debata

„Na rozdiel od minulého roka, keď miesto jednoznačného víťaza ocenila porota 11 príspevkov, tento rok udelila 6 prémií a jednu hlavnú cenu,“ uviedli organizátori. Víťazstvo v súťaži získal minuloročný finalista Radovan Potočár s poviedkou Mužská geometria.

Foto: KK BAGALA
Poviedka vizual

„Poviedku som nosil v hlave dlhšie, občas som si niečo poznačil a občas popreškrtal, a k písaniu ako takému som sa dostal začiatkom tohto roka,“ hovorí Radovan Potočár. Čo ho pri písaní motivovalo? „Boli to moje vlastné skúsenosti, pocity a pozorovania iných, pozorovania sveta, potreba určité veci sám pre seba sformulovať. Potom prišla Bagalova súťaž, a keďže som mal pocit, že poviedka už je v podobe, ku ktorej by som dostal rád spätnú väzbu, prihlásil som sa,“ pokračuje Potočár.

Súťaže vo všeobecnosti berie s rezervou. „Súťaženie v niečom takom, ako je písanie, je na mieste len do určitej miery a hodnotenia vždy závisia od vkusu konkrétnych ľudí. Ocenenie je však samozrejme povzbudením.“ A ako by odpovedal na klasickú otázku, o čom poviedka je? „Keď čítam dobrý text, dobrú knihu, väčšinou sa mi na otázku, o čom to bolo, ťažko odpovedá, pretože mám pocit, že to bolo o všetkom. V prípade Mužskej geometrie sú podľa mňa hlavnými témami definovanie mužskosti, dospievanie a koexistencia odlišných, mentálnych svetov, mentalít a kultúr.“

Porota udelila aj šesť prémií, z ktorých sa tešili Myjavčanka Dominika Madro (Spolubývajúci), Maxim Ivanov z Martina (Nezabiješ), Radka Komžíková z Nemčinian (Pomaranč), autor píšuci pod pseudonymom Peter Pečonka (Sapér), Dušan Šuster z Gajár (Bráchove visuté záhrady a iné divy sveta) a Košičan Martin Vlado (Susedka).

O víťazoch rozhodovala trojčlenná porota na čele so spisovateľom Marekom Vadasom, ktorému pri výbere pomáhali Agda Bavi Pain a Matúš Mikšík. Do súťaže sa tento rok prihlásilo 123 autoriek a autorov všetkých vekových kategórií. Ide o dosiaľ najslabšiu účasť v súťaži. Podľa predsedu poroty sa práve účasť podpísala pod slabšiu úroveň príspevkov. Víťazná poviedka však podľa Matúša Mikšíka bola o niekoľko tried lepšia ako ostatné príspevky a rozhodnutie poroty bolo jednohlasné.

Ocenené práce budú publikované v zborníku Poviedka 2015, ktorý by mal vyjsť 19. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víťazi #KK Bagala #Poviedka 2015 #Radovan Potočár #literárna súťaž #19. ročník