Eduard Grečner: Film ako voľný verš

Publikáciu tvorí súbor portrétov a úvah o vybraných slovenských a zahraničných filmových tvorcoch, ich dielach, ale i rôznych kontextoch dejín kinematografie.

07.09.2015 05:00
debata

Významný slovenský filmový scenárista a režisér Eduard Grečner (1931) v nich uvažuje o filme ako o poézii, zameriava sa na fenomén autorského filmu.

Eduard Grečner: Film ako voľný verš

Prezentuje vlastné filmové myslenie tým, že predstavuje diela kolegov režisérov a zároveň spomína na udalosti vývoja našej filmovej kultúry. Často pripomína už známe skutočnosti, ale pretkáva ich osobnými, originálnymi poznámkami a komentármi.

„Ťažko mi je povedať, o aký druh literatúry v mojom prípade ide. Písal som o filme ako gymnazista, ako poslucháč FAMU, ako dramaturg i ako režisér či pedagóg. Boli to rôzne žánre, ale ja som v podstate zakaždým písal svoje dojmy o filme a tvorcoch, ako som ich cítil a čo vo mne vyvolávali. Preto ich nazývam úvahami, lebo ako úvahy aj vznikali. Súčasná podoba mojich textov je teda akýmsi výsledkom môjho citového zaujatia filmom,“ hovorí o charaktere svojich textov Grečner.

Slovenský filmový ústav

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Grečner: Film ako voľný verš