Tomáš Černák: Husák

Gustáv Husák ostáva v našich dejinách ako veľká a tragická osobnosť. Veľká svojimi zámermi a cieľmi, a pritom tragická, pretože ich nedokázal a nemohol uskutočniť. Napriek tomu neklesol ani pod ťarchou zničeného osobného života. Statočne niesol bremeno neúspechov i odióznu úlohu bezmocného prezidenta.

12.09.2015 05:10
debata (3)
Tomáš Černák: Husák Foto: MARENČIN PT
Tomáš Černák Husák Tomáš Černák: Husák

Túto úlohu neprijal z túžby po sláve a bohatstve, ako tvrdia jeho protivníci, ale z pocitu zodpovednosti a predovšetkým z vôle Kremľa, domácich pseudovlastencov a najmä časti predstaviteľov českého straníckeho aparátu, ktorí boli radi, že majú na koho zvaliť zodpovednosť za všetky hanebnosti i zločiny režimu a sami zostať bezúhonne čistí pred národom a súdom dejín.

Narodil sa v jednoduchej chudobnej rodine, ľudovú školu absolvoval v rodnej Dúbravke a gymnaziálne štúdiá v Bratislave. Práve v týchto rokoch sa profilovali jeho názory, pohľad na svet i politická orientácia. Na Právnickú fakultu UK už nastúpil ako vyhranená osobnosť, ktorá sa zaradila medzi najvýznamnejších predstaviteľov mladej ľavicovej inteligencie. Príbeh s podtitulom Mladé roky Gustáva Husáka 1913 – 1939 vrcholí v druhej polovici 30. rokov 20. storočia keď jeho protagonista ako vysokoškolský líder bojoval za zlepšenie sociálneho postavenia študentov.

Historik Tomáš Černák (1984) sa zaoberá dejinami KSS, jej vedúcimi predstaviteľmi, osobnosťou Husáka a problematikou slovenskej ľavicovej inteligencie vôbec. Rovnako sa venuje i športovej histórii s dôrazom na dejiny futbalu.

Marenčin PT

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Husák #Tomáš Černák