Albert Camus: Mýtus o Sisyfovi

Napriek tomu, že sa Albert Camus vytrvalo dištancoval od toho, aby bol označovaný za filozofa, možno pre jeho Mýtus o Sisyfovi sotva nájsť príhodnejšie označenie ako „filozofická esej“.

05.10.2015 05:00
debata

V každom prípade ide o jedno z najpôsobivejších spisov o ľudskom údele: Camus nám v ňom predvádza vrcholne absurdného hrdinu – Sizyfa, ktorého bohovia odsúdili na najstrašnejší trest, ktorým je zbytočná a beznádejná práca.

Albert Camus: Mýtus o Sisyfovi

Ak neexistuje posmrtný život a ak je absurdno podstatou ľudskej existencie, ako s týmto absurdnom žiť? Celkom logicky preto začína kniha úvahou Absurdno a sebevražda: „Existuje pouze jeden opravdu závažný filozofický problém, a to je sebevražda. Rozhodnout se, zda život stojí nebo nestojí za to, abychom ho žili, znamená zodpovědět základní filozofickou otázku.“

Albert Camus (1913–1960), francúzsky novinár a románopisec – nositeľ Nobelovej ceny za literatúru – prispel svojimi názormi k myšlienkovému prúdu známemu ako absurdizmus. Bol hlbokým odporcom nihilizmu a pritom vášnivým zástancom individuálnej slobody. Ideu absurdna vnímal ako výsledok našej túžby po priezračnosti a zmysle vo svete, ktorý nám nedáva ani jedno, ani druhé. V origináli Le Mythe de Sisyphe, Gallimard 1942. (česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Albert Camus #Mýtus o Sisyfovi