Elisabeth Asbrink: A vo Viedenskom lese stále stoja stromy

Skutočný príbeh založený na viac než 500 listoch adresovaných rakúskemu chlapcovi, ktorého poslali v roku 1939 rodičia do Švédska, aby ho uchránili pred nacistickým prenasledovaním.

17.10.2015 05:00
debata

V knihe autorka tiež odhaľuje, že zakladateľ IKEA Ingvard Kamprad bol členom švédskej nacistickej strany SSS.

Kniha je trpkým zmierením sa (autorky) s mýtom o Švédsku 30. rokov ako o krajine rovnosti, solidarity a pokroku, pre ktorú však niekoľko stoviek „rasovo cudzích“ utečencov predstavuje ohrozenie spoločenského blahobytu, uvádza sa vo vydavateľskej anotácii.

Elisabeth Asbrink: A vo Viedenskom lese stále stoja stromy

Švédsky antisemitizmus tridsiatych rokov nie je žiadnym tajomstvom, ale až kniha Elisabeth Asbrink ukázala, akými samozrejmými, všeobecne necitlivými a krutými činmi sa prejavoval. Poukazuje taktiež na to, do akej miery sa švédskej, ale nielen švédskej spoločnosti podarilo vytlačiť z povedomia zodpovednosť za holokaust. Je to tiež kniha o súčasnosti, keďže „poukazovanie na hanebnú minulosť prebúdza citlivosť na drámu, ktorá sa odohráva pred našimi očami – drámu utečencov v súčasnom svete“. Rasizmus neumrel, len zmenil jazyk. Pojem „horšej rasy“ nahradila „cudzia kultúra“.

Spisovateľka a novinárka Elisabeth Asbrink Jakobsen (1965) pracuje vo švédskej verejnoprávnej televízii SVT ako editorka a producentka investigatívnych reportáží. Jej tretia kniha – A vo Viedenskom lese stále stoja stromy – vyšla v origináli pod názvom Och i Wienerwald står träden kvar, Inbunden 2011. Preklad Alexandra Debnárová.

Absynt

debata chyba
Viac na túto tému: #Elisabeth Asbrink: A vo Viedenskom lese stále stoja stromy