Beckerová a Lichnerová majú na pultoch novinky

Jeseň prináša rôzne hostiny, našťastie aj duchovné.

14.11.2015 12:00
debata

Nová kniha Rút Lichnerovej, ktorá už vyšla, sa volá priamo Hostina, na obzore je aj nová kniha Zdenky Beckerovej Najväčší prípad môjho otca. Obe autorky sú ročník 1951, teda práve v najlepšom spisovateľskom ve­ku.

Zdenka Beckerová je slovenská prozaička, ktorá žije v Rakúsku a patrí aj do tamojšej literatúry. Narodila sa v Chebe, vyrastala v Bratislave, vyštudovala ekonómiu, emigrovala do Rakúska. Vo svojich knihách rieši často osudy emigrantov, píše presvedčivo o ich pocitoch. Vydala napríklad román Berg, alebo Za vrchom vrch, ktorý bol aj sfilmovaný v slovensko-rakúskej koprodukcii. Teraz prichádza Zdenka Beckerová s románom Najväčší prípad môjho otca, v ktorom ide síce o dve vraždy, ale napokon sa príbeh sústredí najmä na vzťah otca, bývalého policajta, a jeho dcéry. Hovoria o dávnom prípade, ale tieto dialógy privedú dcéru na mnohé nové myšlienky. Prehodnocuje svoj vzťah k bývalému Československu a uvoľňuje sa v hodnotení minulosti. To všetko nájde čitateľ v knihe, ktorá sa v týchto dňoch práve prezentuje a ku ktorej sa ešte vrátime.

35 lichnerova 1x

Slovenská spisovateľka Rút Lichnerová sa narodila v Martine, ale žije v Banskej Štiavnici a je aj výtvarnou teoretičkou a historičkou. V jej tvorbe sa toto všetko odráža, je tam atmosféra vzácneho starobylého mesta aj prepracovaná estetika výtvarných diel. Rút Lichnerová práve vydala knižku Hostina, ktorá má tiež tieto trvácne dejinné vlastnosti, ale rozpráva o súčasnosti. V Hostine vystupuje viacero postáv, ktoré prežívajú svoje party a dovedna vytvárajú podrobnú fresku o jednej rodine, vzťahoch naokolo a o súčasnej dobe. Rút Lichnerová sa vie priblížiť k detailu a je to taký detail, ktorý zvláštnym a sugestívnym spôsobom podáva jatrivé svedectvo o celku, čiže – o stave ľudstva. Táto schopnosť prepojenia všedného, banálneho, pachtiaceho sa pohybu a veľkolepého prúdu, je Lichnerovej silnou stránkou. Píše aj o prízemných veciach tak, že text nepôsobí vulgárne, ale vznešene. Zníži sa až k tým kontejnerom, v ktorých sa hrabú bezdomovci, píše o chamtivosti, závistlivosti, nevraživosti, o žiarlivosti, ale čitateľ má stále z jej spôsobu písania pôžitok.

O čo vlastne ide? Ako naznačuje už názov knižky Hostina, autorka ",si podáva“ súčasnú ľudskú nenažranosť, ktorej sa zdvorilo hovorí konzumný spôsob života. Každý by chcel byť na tej hostine, ale niektorým padajú len odrobinky alebo sa im neujde vôbec nič. Skromní a zdržanliví si pripadajú neschopní, vylúčení, sú zmätení, múdrejší sa vedia na veci pozrieť s odstupom. Láska ešte existuje, ale tiež je zmietaná a drancovaná, vražedná. O takýchto ľuďoch píše Rút Lichnerová, ale cez ich konkrétne príbehy a osudy. Cez situácie, ktoré sú nám všetkým známe a budú blízke aj čitateľom. V knižke vystupujú veľmi živé postavy. Ale treba sa sústrediť! Pozorný čitateľ potom nájde v texte mnohé zašifrované signály a silný príbeh. Čítať Rút Lichnerovú je literárne dobrodružstvo. Dráma sa pomaly napĺňa, zaujímavé sú všetky jej etapy (všetky vety), text je svojský a poskytuje zvláštny zážitok. Sympatická je aj naliehavosť, s akou sa Lichnerová vyjadruje a ktorá dáva slovám silu. Hostina stojí za to, hoci si vyžaduje trocha intelektuálnej námahy. Nie je to oddychovka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rút Lichnerová #Hostina #Zdena Beckerová