Ars Poetica zaostrí na čínsku poéziu

Dvadsaťjeden básnikov z rôznych kútov sveta predstaví v Bratislave svoju poetickú tvorbu na festivale Ars Poetica so sloganom "oslobodenie poéziou". Trinásty ročník festivalu sa začal včera v priestoroch klubu A4. Najväčšia oslava svetovej poézie na Slovensku potrvá do soboty 21. novembra.

18.11.2015 06:58
Drámu Úžasný Boccaccio  Ars Poetica. Foto:
Drámu Úžasný Boccaccio premietnu počas festivalu Ars Poetica.
debata

„Diváci sa môžu tešiť na bohaté spektrum poetík a tvorivých prístupov viac než dvoch desiatok autorov z troch kontinentov, na nesamozrejmé spojenie kvalitnej svetovej poézie v nových prekladoch s multimediálnym presahom – so živým vídžejingom, hudbou, choreografiou,“ uvádzajú organizátori. Už v utorok 17. novembra sa predstavili turecký básnik Metin Celal a Stephan Delbos z USA.

Tento ročník festivalu má však aj exotickú príchuť, ktorú mu dodá štvorica nezávislých čínskych poetov – Čcheng Tung-tung, Sung Lin, Čao S' a Tchang Siao-tu, ktorí sa predstavia v A4 v stredu o 19.30. „Ich poetika zaujímavo rozvíja tradíciu a obraznosť starej čínskej poézie, do ktorej intenzívne preniká realita moderného urbánneho sveta, ale aj zložitých ľudských vzťahov,“ vravia organizátori s tým, že pôjde o najväčšiu prehliadku súčasnej čínskej poézie na Slovensku. Svojou dávkou poézie tiež prispejú slovenský autor Ján Litvák, Dariusz Tomasz Lebioda z Poľska či Claudio Pozzani z Talianska.

Vo štvrtok sa dianie festivalu presunie do Café Berlinka v SNG, kde dostanú priestor experimentálne videá a krátke filmy, ale návštevníci sa môžu tešiť aj na stretnutie s oceňovanými básnikmi a mladými autormi platformy Versopolis, jedinej svojho druhu v Európe. Vystúpi Mária Ferenčuhová, Maria Barnasová z Holandska, Harry Man z Veľkej Británie či Pernilla Berglundová zo Švédska. Večer zavŕši nadšenec elektronickej hudby dídžej Lixx.

Filmová časť programu prebieha v kine Lumiére, kde sa v rámci festivalu premietne brazílsky dokument Gray City, Úžasný Boccaccio, Od Caligariho k Hitlerovi, Perleťový gombík a animovaný film Chlapec a svet.

Vstupy na podujatia festivalu Ars Poetica sú zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ars Poetica #A4 #oslava poézie