Krkavčí súd

V záhradkárskej oblasti nachádza bezdomovec František Jákl v jednej z opustených chatiek dve mŕtvoly v pokročilom štádiu rozkladu. Keď svoj nález oznámi na polícii, rozbehne sa pátracia akcia. Odhalí brutálnu vraždu, ktorá vyráža dych aj ostrieľaným vyšetrovateľom.

23.11.2015 06:59
debata
Václav Neuer: Krkavčí súd Foto: VERBIS
krkavci sud Václav Neuer: Krkavčí súd

Príbeh písaný podľa skutočnej udalosti, ktorá sa odohrala koncom leta 1997, na prvý pohľad pripomína knihy z dielne známeho slovenského autora, ktorý má na konte už dvadsiatku románov z kriminálneho prostredia. Tentoraz však na knižnú scénu prichádza debutant Václav Neuer, taktiež s podobnými, osobnými skúsenosťami kriminalistu.

Autor sa vracia k vražde dvoch bezdomovcov v bratislavskom Lamači. Vražde, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani nórsky autor detektívnych príbehov Jo Nesbo. Román slovenského spisovateľa sa touto udalosťou inšpiruje, odhaľuje zákulisie prostredia vyšetrovateľov aj života bezdomovcov. Vražda spred osemnástich rokov sa odohrala v záhradkárskej oblasti. Chatári tu už dávno rezignovali a bezdomovcov nedobrovoľne tolerujú. Svoje príbytky radšej nezamykajú, pre nevítaných návštevníkov niektorí pripravia dokonca jedlo a víno. Aby neurobili toľko škody.

V jednej z opustených chát prespáva miestna komunita bezdomovcov. Hrozivý príbeh sa začal písať po tom, čo prišli dvaja ďalší, ktorí so sebou priniesli drogy a alkohol. Stali sa pomyselnými vodcami skupiny, začali ostatných ovládať a namočili ich do krádeží. Vzburu dvoch nespokojných kruto potrestali. Tak ako sa kŕdeľ krkavcov v neúprosnom súde zbaví odrodilca, aj oni sa tým najbrutálnejším spôsobom zbavili nepohodlných…

Vyšetrovatelia v knihe Krkavčí súd majú obete, ale motív žiaden. Miesto toho plno otázok: Kto sú zmasakrovaní muži? Prečo z tohto sveta zišli takým krutým spôsobom? Kto sa mohol podpísať pod popálené telá a odrezané genitálie? Pred detektívmi leží gordický uzol. A prinavrátiť nebohým mená, to je jedna z úloh, ktorá na nich čaká. Hľadanie odpovedí je drina a k tomu sa každý z vyšetrovateľov pasuje so svojimi problémami.

Vrchný inšpektor Peter Ledecký, v Metropole, ako autor nazýva mesto, v ktorom sa príbeh odohráva, bojuje nielen so zlom, ale aj s krízou vo svojom osobnom živote. Manželka Magda ho definitívne opustila. Prestala ho milovať a navždy stratila chuť odpúšťať mu. Do jej života vstúpil iný muž. Utešiteľ na správnom mieste. Ohľaduplný nefajčiar, ktorý nepije, nehreší, nekričí a po nociach je doma. Navyše je mladší, štíhlejší a atraktívnejší. Ledecký si hľadá aj cestu k synovi Erikovi, ktorý nie celkom napĺňa jeho predstavu o mužnosti.

Inšpektor František Machrák je o desať rokov mladší než Ledecký, presne toľko rokov títo dvaja "vraždári” spolu pracujú. Okrem toho, že je to spoľahlivý parťák, je nenapraviteľný sukničkár. Trojicu dopĺňa mladý detektív Jakub Koreis a jeho rozvíjajúci sa vzťah s mladou učiteľkou.

Vražda bezdomovcov dáva všetkým trom poriadne zabrať. Ledeckého zmysel pre spravodlivosť je navyše konfrontovaný so zvláštnymi praktikami oddelenia, ktoré vylepšujú štatistiku úspešne vyriešených prípadov. Autor vo svojej knihe kladie väčší dôraz na dialógy ako na opis prostredia. Žáner, ktorý si zvolil, by inak unavoval a nudil. V Krkavčom súde ponúka pohľad na notoricky známy príbeh z druhej strany rieky. A s autorom pomaly rozpletá gordický uzol aj čitateľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #krimi #Václav Neuer