Jan Rychlík: Češi a Slováci ve 20. století

Československo, štát, v ktorom väčšina obyvateľov dnešných Českaj a Slovenskej republiky prežila väčšinu svojho života, patrí dnes už do dejín. Vzťahy medzi dvoma národmi, ktoré sa na viac než sedem desaťročí zišly v tomto štáte ako ve svojom domove, však zostávajú živé a blízke.

05.12.2015 05:00
debata (5)
Jan Rychlík: Češi a Slováci ve 20. století Foto: VYŠEHRAD
Jan Rychlík Češi a Slováci ve 20. století Jan Rychlík: Češi a Slováci ve 20. století

Kniha českého historika Jana Rychlíka (1954) s podtitulom Spolupráce a konflikty 1914–1992, vychádzajúca teraz v novom, aktualizovanom a doplnenom vydaní, si kladie za cieľ priblížiť predovšetkým českému čitateľovi „druhú stranu“, slovenskú politiku v celom období spoločného štátu. Zasvätené a podrobné líčenie od počiatku prvej svetovej vojny sleduje vývoj česko-slovenských vzťahov predovšetkým v politickej oblasti, postupné zosilňovanie autonomistických tendencií v slovenskej politike s vrcholom v rozbití ČSR po Mníchove a vo vytvorení samostatného Slovenského štátu.

Druhá polovica knihy sa venuje slovenskej politike v ľudovodemokra­tickom Československu, na ceste od centralizácie k federácii, a v období husákovskej normalizácie. Záverečná kapitola pojednáva o rozpade Česko-Slovenska, sleduje postoje jednotlivých aktérov vtedajších zložitých rokovaní. Kniha je založená na veľkom množstve archívnych materiálov.

(česky)

Vyšehrad

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Jan Rychlík #Češi a Slováci ve 20. století