Michael Weiss, Hassan Hassan: Islámský stát

Islamský štát v Iraku a Sýrii šokuje svet svojou brutálnou silou a stínaním hláv rukojemníkov.

11.12.2015 05:00
debata

V oboch krajinách dobyli jeho príslušníci veľké územie – rovnajúce sa veľkosti Veľkej Británie – a sľúbili vytvoriť nový moslimský kalifát pod prísnymi pravidlami zákona šaría.

V knihe americký novinár Michael Weiss a sýrsky analytik Hassan Hassan vysvetľujú, ako sa títo násilnícki extrémisti prerodili z povstaleckej skupiny, ktorá bola v Iraku takmer porazená, do džihádistickej armády medzinárodných dobrovoľníkov, ktorí natáčali profesionálne videá a šírili násilie a chaos po celom Blízkom východe. Vysvetľujú, kto sú kľúčoví hráči, odkiaľ prišli, ako získavali miestnu i globálnu podporu a ako fungujú – od ich mediálnej stratégie až po pokútne zisky z obchodu s ropou. Politické a vojenské manévrovanie USA, Iraku, Iránu a Sýrie podnietilo prekvapivú a prudkú expanziu ISIS.

Michael Weiss, Hassan Hassan: Islámský stát

Na základe pôvodných interview s bývalými americkými vojenskými činiteľmi a súčasnými bojovníkmi ISIS odhaľujú autori aj bratovražedný boj vnútri tohto hnutia, rovnako ako neskutočnú nenávisť príslušníkov ISIS voči šiitským moslimom, čo je príčinou ďalšej sektárskej vojny v tomto regióne – presne tej, o ktorej si USA mysleli, že ju v Iraku zastavili v roku 2011. V origináli ISIS: Inside the Army of Terror, Regan Arts 2015. (česky)

CPRESS

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Weiss