Život vyvádza nečakané kúsky

Populárny spisovateľ Dušan Dušek vydal novú knihu Ponožky pred odletom, ktorá má podtitul „príručka“.

14.12.2015 14:00
Dušan Dušek Foto:
Spisovateľ Dušan Dušek.
debata

Kapitoly sa líšia obsahom aj spracovaním, nie je to teda príručka v pravom zmysle slova, nie je to jednotný návod. Ide skôr o súhrn poznatkov a skúseností, akési podstatné minimum zážitkov. Ale možno je to aj naozajstná príručka, ale len pre autora: ak pozabúda, čo zažil, tu si to nájde! Dušan Dušek používa slová úsporne. Niekedy ich zoskupí iba do náznaku, vyjadrí sa poznámkou, ale jeho text má schopnosť dopovedávať súvislosti, a tak si čitateľ vystačí aj s málom, aby mal veľký zážitok.

Knižka je veľmi osobná. Hoci sa autor snaží odvádzať pozornosť od svojej osoby a osudu (dáva postavám krycie mená), čitateľ vytuší pravdu a číta "Ponožky“ ako autobiografický a faktografický materiál. Prijme však právo autora ponechávať čitateľa v neistote o skutočnom a vymyslenom a pýta sa: Stalo sa (mu) to? Nestalo? Dobrá hádanka. A vôbec – knižka je plná zvláštnych javov a kúskov, ktoré vyvádza sám život. Dušek je dobrý pozorovateľ a poctivo si tieto veci zaznamenáva (vraj aj za uši). Potom ich tlmočí do krásy. V texte je aj veľa nehy, údivu, očarenia, ale aj nejaká tá sebakritika sa nájde. Pokiaľ ide o miestopis, autor zavedie čitateľa najprv do Piešťan, potom do Bratislavy, napokon na Záhorie, do jeho obľúbeného Šaštína. Všade je s ním príjemné pobudnúť, ísť po uliciach, po ľuďoch, po spomienkach. Zažívať čudá a paradoxy, dotknúť sa intimity. Byť svedkom krátkych dialógov či obsažného monológu – v záhoráčtine! Uvedomiť si, ako žijeme v spomienkach iných ľudí. Je to jednoducho bilancia, akú asi robia ponožky pred odletom.

D. Dušek - Ponožky pred odletom

Druhá novinka je od zatiaľ menej známeho, ale už skúseného, autora Jaroslava Klusa. Jeho Hodinu vlka literárny svet privítal ako vydarenú objavnú prózu. Zaujímavé je, že v príbehu rozpráva mladý muž o svojom otcovi, ako ho vnímal ešte pred narodením. V hodine vlka, čo je skoro na úsvite, sa stávajú tie najzvláštnejšie veci, knižka je však aj o všednom živote, ale napísaná nevšedne. Napríklad: „Neznámy strop a moja vodorovná poloha pod ním mi nedávali žiadnu logiku.“ Píše ozvláštňujúcim spôsobom, s chuťou a jeho text zapĺňajú zvláštni ľudkovia. "Cítim, ako sa tma v čoraz intenzívnejších impulzoch snaží vypudiť moje telo. V posledných zábleskoch zdedenej pamäte vidím tvoj vystrašený pohľad. Usádzaš manželku na pohovku…“ To je kúsok zo záverečnej kapitoly a hovorí to syn o otcovi pred zrodom. Príde na svet a už bude mať len svoju pamäť, ale v knižke je aj to, čo vedel v hodine vlka, pred pôrodom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba