Amos Oz , Fania Oz-Salzbergerová: Židé a slova

Prečo sú slová práve pre Židov také dôležité? Izraelský prozaik Amos Oz a historička Fania Oz-Salzbergerová sa pokúšajú zodpovedať túto i rad príbuzných otázok výpravou do histórie židovského národa.

24.12.2015 05:00
debata
Amos Oz , Fania Oz-Salzbergerová: Židé a slova Foto: PASEKA
Amos Oz , Fania Oz-Salzbergerová Židé a slova Amos Oz , Fania Oz-Salzbergerová: Židé a slova

Ponúkajú pútavý výklad kontinuity židovských dejín ako výrazu jedinečného vzťahu medzi týmto etnikom a jeho ústnymi a písomnými prejavmi. Ich útla, ale informáciami a názormi nabitá literárna esej, pokrývajúca široké teritórium od biblickej Piesne piesní až k filmom Woodyho Allena, strhne čitateľa svojou hravosťou, provokatívnosťou a zaujatím pre svoju tému a jej špecifický kontext, v ktorom „je každý čitateľ zároveň korektorom, každý študent kritikom a každý autor, samotného tvorcu všehomíra nevynímajúc, musí čeliť celému radu otázok“.

Spisovateľ, publicista a intelektuál Amos Oz (1939), profesor literatúry na Univerzite Bena Guriona v Beershebe v Izraeli, je pokladaný za najznámejšieho žijúceho izraelského autora, jeho knihy boli preložené do 42 jazykov. Jeho dcéra Fania Oz-Salzbergová (1960) je historičkou na univerzite v Haife. V anglickom origináli Jews and Words (Yale University Press, 2012).

(česky)

Paseka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Amos Oz #Fania Oz-Salzbergerová #Židé a slova