Alena Čermáková - Anton Srholec. Silný životný príbeh láskavého človeka

„Takýchto ľudí máme na Slovensku naozaj málo,“ povedala Emília Vášáryová na krste knihy Antona Srholca. Podľa nej to bol vzácny človek, ktorý vždy hovoril o láske, nádeji, viere a vždy bol ochotný a pripravený pomôcť druhým.

06.01.2016 07:00
debata
Alena Čermáková - Anton Srholec Foto: Ikar
Alena Čermáková, Anton Srholec Alena Čermáková - Anton Srholec

Na Slovensku žijú milióny mužov a žien, ktorí po štarte do života alebo uprostred svojho rozletu prekonali veľké prekážky a pochovali svoje sny a ideály.

Ďalší si svoj údel, priam nadľudské bremená a kríže nesú pokojne, s pokorou.

Toto napísal vo svojej knihe Anton Srholec, ktorá práve vyšla aj s pribaleným DVD.

Silný životný príbeh Antona Srholca, rímskokatolíckeho kňaza, saleziána, spisovateľa, charitatívneho pracovníka, politického väzňa a buriča, ale predovšetkým láskavého človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady a vždy bojoval za lepší svet, zachytila v celovečernom dokumentárnom filme režisérka Alena Čermáková.

Pozrite si VIDEO z krstu knihy Anton Srholec:

Rozhovory s Antonom Srholcom spočiatku viedla u seba doma pri raňajkách. Neskôr vznikla potreba zaznamenať ich a začal sa rodiť podklad pre knihu, v ktorej sa autorka snažila zachovať autenticitu Srholcových slov, aby priblížila ľuďom jeho zmýšľanie o svete i o Bohu čo najpravdivejšie, najvernejšie.

Rozhovory a úvahy predstavujú čitateľom minulé i súčasné dni tohto výnimočného muža. Umožňujú im nahliadnuť do spôsobu jeho premýšľania a činov, odhalia jeho húževnatosť, túžbu pomáhať a milovať ľudí až na smrť. Autorka neprináša len Srholcov portrét, ale predovšetkým vyjadruje úctu mužovi, ktorý nám ukazuje smer na ceste životom.

Anton Srholec Foto: Ikar
Anton Srholec Anton Srholec

Knihu Anton Srholec dopĺňajú fotografie zo súkromného archívu Antona Srholca a jeho najbližších, ale aj dokumenty z leopoldovskej väznice a umelecké fotografie Maňa Štraucha.

Súčasťou knihy je DVD s celovečerným dokumentárnym filmom Anton Srholec, ktorý bol uvedený do kín v októbri 2015, a so špeciálnymi bonusmi. DVD obsahuje aj anglickú a nemeckú mutáciu a verziu pre nepočujúcich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Anton Srholec #Emília Vášáryová #Alena Čermáková