Agathu Christie predbehla Biblia a Shakespeare

Britská spisovateľka Agatha Christie patrí medzi najuznávanejšie literárne autorky všetkých čias. Priekopníčka "mužského” detektívneho žánru suverénne žiari na špičke, aj keď od jej smrti uplynie 12. januára už štyridsať rokov.

11.01.2016 13:58
Agatha Christie Foto:
Slávna autorka detektívok Agatha Christie.
debata

Christie bola neúnavný pracant, vyšlo jej neuveriteľných šesťdesiatšesť románov, štrnásť poviedkových súborov, jedna básnická zbierka a niekoľko divadelných a rozhlasových hier. O tom, že nepísala do zásuvky, svedčí i post najpredávanejšej autorky, predbehla ju len Biblia a Shakespeare. 

Z jej pera vzišli ikonické postavy, okrem puntičkárskeho detektíva, temperamentného Belgičana Hercula Poirota, ktorého predobraz mala v Sherlockovi Holmesovi autora Arthura Conana Doyla, si čitatelia po celom svete zamilovali neobyčajne bystrú slečnu Marplovú.

Vďaka britskému televíznemu seriálu, ktorý vychádzal od konca osemdesiatych rokov, poznajú Poirotove príbehy aj nečitatelia. Detektívovi skvele pasovala tvár herca Davida Sucheta a dnes si ho už azda nik nepredstaví pri čítaní inak. 

Christie nebola „vypočítavá“, zmyslom jej písania nebolo predať príbeh, tvorila s vášňou. Zaobišla sa bez krvi a explicitného násilia, dej gradovala naliehavo, s citom pre detail, rovnako presná ako jej neodolateľní hrdinovia. V románoch Vražda Rogera Ackroyda a Vražda v Orient Exprese rozriešila zápletku majstrovsky inovatívne a udala tak žánru nový smer. Jej rafinovaní zločinci prekvapujú a vzbudzujú rešpekt aj dnes. 

Zápletku každého diela budovala s obrovským rešpektom voči čitateľovi, pred ktorým si držala vždy poriadny náskok. Autobiografiu Agathy Christie mnohí považujú za jej vrcholné dielo. 

Agatha Christie sa narodila v roku 1890 v Anglicku. Pre svoju „divokosť“ do úzkoprsej spoločnosti len sťažka zapadla. Jej hrdinovia sa však riadili starosvetskými viktoriánskymi konvenciami. Keď mala päť rokov, naučila sa čítať a v dome jej neunikla žiadna kniha. Jej kroky najprv smerovali na konzervatórium, kde študovala operný spev, na javisku sa však necítila pohodlne. Netrvalo dlho a začala písať.

Christie vytvorila záhadu aj okolo vlastnej osoby. Po hádke s prvým manželom, ktorý ju podviedol, spisovateľka na desať dní zmizla. Pátrala po nej celá Británia, no Christie nikdy neprezradila, čo sa počas jej zmiznutia dialo, ponúkla len dohady a polopravdy… 

V roku 2014 sa Poirote vrátil vďaka autorke Sophie Hannahovej. Spracovala nezverejnený príbeh Agathy Christie v knihe Poirot: Vraždy s monogramom, čím odštartovala celkom novú sériu príbehov.<pe>

3 krát Agatha Christie

S druhým manželom, archeológom Maxom Mallowanom precestovala množstvo exotických krajín, čo sa odrazilo aj na jej tvorbe.

Vrahovia v jej príbehoch boli najčastejšie travičmi. Autorkinu mimoriadne dobrú orientáciu v oblasti „miešania jedov“ uznali aj vedci.

Bola opakom konvenčnej slečny Marplovej. Venovala sa športom, vedela surfovať, korčuľovať sa a v spoločnosti sa hlasno smiala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #detektívka #Agatha Christie