Zomrel Michel Tournier, rozprávač volajúci po dobrodružstve

Inšpiráciou preňho boli už existujúce motívy príbehov s prvkami mytológie, ktorým dával nový rozmer. V tomto duchu sa vrhol aj na slávnu románovú predlohu Daniela Defoa Robinson Crusoe a napísal svoje prve dielo Piatok alebo predpeklie Pacifiku (1967), kde vyslovuje myšlienku, že "zostať človekom je veľmi ťažké, pokiaľ nemáte nikoho, kto by vám v tom pomáhal". Francúzsky spisovateľ Michel Tournier zomrel včera vo veku 91. rokov.

19.01.2016 16:24
debata (1)
Kniha Piatok alebo predpeklie Pacifiku vyšla aj... Foto: SLOVENSKÝ SPISOVATEĽ
Piatok alebo predpeklie Pacifiku, Michel Tournier Kniha Piatok alebo predpeklie Pacifiku vyšla aj v slovenčine.

„Medzi realizmom a mágiou. Jeho dielo poznamenalo celú generáciu Francúzov a Európanov, ktorí rovnako ako on milujú literatúru, históriu, dobrodružstvá, prírodu a náš kontinent. Vždy sa snažil zmieriť ideály s realitou,“ uvádza sa vo vyhlásení prezidenta Françoisa Hollanda.

Michel Tournier sa narodil 19. decembra 1924 v Paríži. Študoval filozofiu a neskôr pracoval ako novinár a prekladateľ v Radiu France. Spolupracoval s denníkmi Le¤Figaro a Le¤Monde. Už kniha Piatok alebo predpeklie Pacifiku mu priniesla úspech a denník Le¤Monde ju zaradil medzi stovku najvýznamnejších kníh minulého storočia. Tournierove romány stáli na základoch tradičných rozprávačských postupov a jednotnom deji, kvôli čomu jeho tvorbu literárni vedci považovali za protiklad nového románu. Sám seba označoval za rozprávača.

Najslávnejším románom Michela Tourniera je Kráľ duchov, ktorý vyšiel vo viacerých vydaniach aj v českom preklade a spisovateľ zaň získal Goncourtovu cenu, najprestížnejšie literárne ocenenie vo Francúzsku, ktoré udeľujú každoročne najlepšiemu dielu napísanému po francúzsky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Francúzsky spisovateľ #Michel Tournier #Piatok alebo predpeklie Pacifiku #Kráľ duchov