J. K. Rowlingovú ocenia za podporu slobody prejavu

Britská spisovateľka J. K. Rowling dostane Literary Service Award medzinárodného PEN klubu (medzinárodná organizácia spisovateľov)za podporu slobody prejavu a jej charitatívnu prácu.

27.01.2016 16:06
J. K. Rowling Foto:
J.K. Rowling
debata

Cenu si prevezme na slávnosti PEN klubu a Allenovej nadácie, ktorá sa bude konať 16. mája v New Yorku. „Odvtedy, čo sa zo slobodnej matky stala literárna hviezda, J. K. Rowling využila svoj talent a postavenie spisovateľky na boj proti nerovnostiam na lokálnej aj globálnej úrovni,“ odôvodnili ocenenie zástupcovia amerického PEN klubu vo svojom stanovisku. Rowling je zakladateľkou charitatívneho fondu Volant, ktorý podporuje výskum roztrúsenej sklerózy, a neziskovej organizácie Lumos pomáhajúcej deťom z detských domovov zapojiť sa do rodinného života.

„Som hlboko poctená, že som dostala túto cenu a že organizácia, ktorú tak obdivujem, uznala moju prácu ako morálne hodnotnú,“ vyjadrila sa k cene autorka. Literary Service Award, ktorú PEN klub každoročne odovzdáva autorom za práce, ktoré bojujú proti utláčaniu a cenzúre vo svete, si svojho času odniesli napríklad aj Salman Rushdie či Tom Stoppard. Na májovom ceremoniáli ocenia aj výkonného riaditeľa vydavateľstva Hachette Books, Michaela Pietscha za boj proti cenzúre v Číne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #J.K. Rowlingová #PEN klub #podpora slobody prejavu