Jan Kalous, František Kolář (eds.): Sport v komunistickém Československu 1948-1989

Kniha sa venuje témam, ako je spoločenské vnímanie športu, postup komunistov pri zjednocovaní československej telovýchovy či problémy domáceho olympijského hnutia.

21.02.2016 05:00
debata (3)
Jan Kalous, František Kolář (eds.): Sport v komunistickém Československu 1948-1989

V súvislosti s výročím politického rozhodnutia bývalého režimu v roku 1984 bojkotovať olympijské hry v Los Angeles sa autori monografie zamýšľajú nad ďalšími zásahmi komunistického režimu do takej špecifickej oblasti, ako je šport. Kniha sa venuje témam, ako je spoločenské vnímanie športu, postup komunistov pri zjednocovaní československej telovýchovy a športu v povojnových rokoch či problémy domáceho olympijského hnutia.

Prináša tiež konkrétne príklady zásahu komunistickej moci do športu a telovýchovy, ich príčiny a dôsledky. Športom, ktorý výrazne ovplyvnili zásahy politiky a ktorý ju tiež ovplyvnil, bol ľadový hokej – jednak vo vykonštruovanom procese s hokejistami v roku 1950, jednak udalosťami spätými so svetovým šampionátom v roku 1969. Zásahy do športového života komunistického Československa viedli k emigrácii mnohých športovcov. Kniha nadväzuje na výstavu. (česky)

Ústav pro studium totalitních režimu / Český olympijský výbor

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Kalous #František Kolář #Sport v komunistickém Československu 1948-1989