Zomrela Harper Leeová, tajomná autorka románu Nezabíjajte vtáčika

Kultový román Nezabíjajte vtáčika, rozprávajúci o rasizme, zasadený do obdobia vyčíňajúcej hospodárskej krízy v 30. rokoch v Spojených štátoch amerických, je považovaný za jednu z najinšpiratívnejších kníh vôbec a americká spisovateľka Harper Leeová zaň získala Pulitzerovu cenu. Tajomná autorka zomrela v piatok vo veku 89 rokov.

19.02.2016 18:06
debata (1)
Román Nezabíjajte vtáčika patrí ku klasike... Foto: IKAR
harper lee, nezabíjajte vtáčika Román Nezabíjajte vtáčika patrí ku klasike americkej literatúry.

Nelle Harper Leeová sa narodila 28. apríla 1926 v americkej Alabame. Počas strednej školy sa zaujímala o anglickú literatúru, no potom sa vybrala v otcových stopách a išla študovať právo na univerzitu. Popritom písala do školských novín, štúdium však napokon nedokončila. V dvadsiatich troch rokoch sa presťahovala do New Yorku, kde sa zamestnala ako rezervačná agentka leteckých liniek a písaniu sa venovala len vo voľnom čase. Na svojom oficiálnom literárnom debute Nezabíjajte vtáčika (1960) dlho pracovala, kým sa jej podarilo dotiahnuť knihu do finálnej podoby. Úspech sa dostavil okamžite.

„Nikdy by som nečakala, že Nezabíjajte vtáčika bude mať taký úspech. Dúfala som v rýchlu a milosrdnú smrť v rukách recenzentov, ale zároveň som dúfala, že sa mi dostane podpory. Verejnej podpory,“ uviedla spisovateľka v roku 1964. Román sa dočkal aj filmovej podoby. Rovnomenná snímka režiséra Roberta Mulligana získala osem oscarových nominácií, pričom sa jej podarilo získať tri ocenenia.

Harper Leeová zostala záhadou na svetovej literárnej scéne. Po veľkom úspechu knihy Nezabíjajte vtáčika, ktorá hviezdne naštartovala jej kariéru, sa utiahla do úzadia a až do minulého roka museli fanúšikovia čakať na jej ďalšie dielo. Počas tohto obdobia však neprestávali vychádzať reedície kultového románu po celom svete. Už v utorok 23. februára vyjde po päťdesiatich rokoch aj slovenská reedícia knihy Nezabíjajte vtáčika vo vydavateľstve Ikar.

Minulý rok potešila Harper Leeová fanúšikov knižnou novinkou Postav hliadku, ktorou sa vrátila po 55 rokoch na scénu. Román bol však v skutočnosti jej literárnou prvotinou, ktorá odpočívala dlhé roky v autorkinom trezore. V slovenskom preklade Jozefa Kota vyjde 22. marca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Harper Leeová #Nezabíjajte vtáčika