Anton Srholec: Svetlo z hlbín jáchymovských lágrov

Kniha je dokumentom, duchovnou inšpiráciou, verným obrazom prostredia, ale aj pohľadom do duše, myslenia a cítenia ľudí nevinne trestaných za komunizmu – väzením a nútenými prácami v uránových baniach.

04.03.2016 05:00
debata

Je to autobiografické, živé rozprávanie človeka, ktorý prežíva aj to najväčšie fyzické i duševné utrpenie vďaka svojej hlbokej viere, nezlomnej vôli a obetavému priateľstvu spoluväzňov.

Anton Srholec: Svetlo z hlbín jáchymovských lágrov

Rozprávanie preto nepôsobí depresívne (je podávané neobyčajne zaujímavo, výstižne, duchaplne a mnohokrát veľmi vtipne), nie je iba obžalobou, volaním po odplate, ale núti nás všetkých vciťovať sa do situácie neslobodného človeka a uvažovať o tom, čo je v živote najdôležitejšie a najcennejšie.

Anton Srholec (1929 – 2016) bol kňaz, salezián, spisovateľ a charitatívny pracovník – zakladateľ resocializačného centra pre bezdomovcov. V roku 1951 bol odsúdený komunistickým režimom za pokus o nelegálne prekročenie hranice na 12 rokov väzenia. Z nich prevažnú časť strávil v uránových baniach v Jáchymove. Kniha vyšla po prvý raz v roku 1991.

Vydavateľstvo Michala Vaška

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Srholec #Svetlo z hlbín jáchymovských lágrov