Peter Zajac: Slovenské kargo

Východiskom knihy je reflexia o idei a zmysle akadémie a univerzity a v tomto rámci aj reflexia o zmysle humanitných vied.

09.03.2016 05:00
debata

Zajac formuluje presvedčenie, že zmysel a podstata humanitných a spoločenských vied je a bude v čoraz vo väčšej miere spočívať v rozvíjaní kultúrnosti, lebo to im dáva základnú spoločenskú legitimitu, píše o knihe literárny vedec René Bílik.

Foto: Kalligram
Peter Zajac Slovenské kargo

Do centra autorovej pozornosti sa dostáva problematika zrodu modernej slovenskej kultúry, neoddeliteľne spätého so zrodom modernej slovenskej literatúry, so zárodkami slovenskej vedy o dejinách a súčasne aj s časom vzniku slovenskej národnej politiky. Na každej z týchto úrovní či v každom z týchto rozmerov zvolenej témy vnímame ako podstatnú črtu autorovho prístupu k nej snahu zbaviť ju mýtického nánosu a pátosu.

Tento demýtizačný efekt Zajac dosahuje precíznou prácou s dobovým textovým materiálom s cieľom ukázať, že etickou direktívou práce kultúrneho historika je Assmanovo „približovanie sa k pravde“. Aj preto tvorí integrálnu súčasť tejto metodologickej iniciatívy s preukázateľnými historiografickými výsledkami jej étos. Pravdivé vypovedanie o dejinných udalostiach je v jeho chápaní veci aj spravodlivé, čo, samozrejme, podčiarkuje známu skutočnosť, že pravda niekedy bolí, pokračuje Bílik. Peter Zajac (1946) je literárny vedec, publicista a prekladateľ, esejista, autor viacerých literárnovedných publikácií i výtvarných monografií. Bol zakladajúcim členom VPN a pôsobil tiež ako poslanec Národnej rady SR.

Kalligram

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Peter Zajac #Kalligram #Slovenské kargo