Tomáš Gális, Alexander Duleba: Rusko, Ukrajina a my

Je Ukrajina umelý štát? Prečo je Rusko také veľké? Je jeho zahraničná politika racionálna a prečo stavili len na vývoz ropy a plynu?

10.03.2016 05:01
debata (7)

Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovedá Alexander Duleba, ktorý za posledné roky patrí k najcitovanejším slovenským analytikom. V knižnom rozhovore sa venuje dejinám, migračným vlnám, vzniku aj fungovaniu štátov.

Foto: Premedia
Tomáš Gális, Alexander Duleba Rusko, Ukrajina a my

Sústreďuje sa najmä na vývoj v Rusku a na Ukrajine, ale neobchádza ani ďalšie postsovietske štáty. Opisuje ich moderné dejiny, dnešné problémy a protirečivý vzťah k Európe, do ktorej napriek všetkým výhradám podľa neho patria.

„Rusi vždy robili európsku i globálnu politiku, ale Krym bol skrat, prejav ich slabosti, nie sily. Keby sa do Ukrajiny nemontovali tak, ako to urobili v roku 2014 a ako to ďalej robia na Donbase, mali by oveľa lepšie páky, ako ju ovplyvniť. Existujú rôzne predstavy, ako Rusi dlhodobo plánujú, ale toto bol skrat. Nebolo to rozhodnutie, ktoré umožní udržať si Ukrajinu či jej významnú časť. A predovšetkým, cena tohto rozhodnutia je obrovská. Ekonomická situácia sa zhoršuje a Putin si problém preniesol k sebe domov. Bolo to najhlúpejšie rozhodnutie v jeho kariére.“

Alexander Duleba (1966) je výskumným pracovníkom Prešovskej univerzity a tiež predsedom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Venuje sa zahraničnej politike Slovenska i politike postsovietskych štátov. Tomáš Gális pôsobil ako editor/vedúci príloh v niekoľkých slovenských médiách, v súčasnosti je editorom a komentátorom Denníka N.

Premedia

7 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Rusko #Premedia #Ukrajina #Alexander Duleba #Tomáš Gális