Rowlingová textami o mágii pobúrila pôvodných obyvateľov Ameriky

Britská spisovateľka J. K. Rowling pobúrila svojimi textami o americkej mágii pôvodných obyvateľov Ameriky. V sérii fiktívnych štúdií History of Magic in North America, ktorá vychádza tento týždeň na webstránke Pottermore, si údajne privlastňuje prvky domorodej kultúry za svoje vlastné.

11.03.2016 07:00
J.K. Rowling Foto:
Spisovateľka J. K. Rowling.
debata (6)

„Pôvodné duchovno a viera nie sú fantáziou na rovnakej úrovni ako čarodejníci. Táto viera je živá, praktizovaná a chránená,“ napísala na webstránke Native Appropriations Adrienne Keene z Cherokee Nation (federálne uznaný kmeňový národ). Zároveň o tom napísala aj na sieti Twitter, kde reagovala aj na to, že takzvaní skin-walkers – ľudia, ktorí sa v kultúre Navajo vedeli premeniť na zviera a Rowling sa o nich vyjadrila len ako o vymyslenej legende démonizujúcej čarodejníkov, majú svoj „kontext, korene a realitu“.

Štvordielna séria o mágii v oblasti Severnej Ameriky vychádza od utorka 8. marca do piatku 11. marca vždy o druhej hodine popoludní (15:00 stredoeurópskeho času, pozn. SITA). Doteraz vyšli časti o mágii od 14. do 17. storočia, v ktorej Rowling písala o pôvodných obyvateľoch Ameriky, a o situácii v 17. storočí. Tu okrem iného spomínala aj čarodejnícke procesy v Saleme a začiatky americkej čarodejníckej školy Ilvermorny.

Fiktívne štúdie vznikli ako sprievodné materiály k pripravovanému filmovému prequelu Harryho Pottera s názvom Fantastické zvery a ich výskyt, pričom autorka sa nimi snaží čitateľom poskytnúť kontext k deju snímky, v ktorej sa ako hlavný hrdina Newt Scamander predstaví anglický herec Eddie Redmayne.

Dobrodružné fantasy vzniká na motívy rovnomennej knihy, ktorú Rowling vydala v roku 2001. Filmové spracovanie bude mať tri časti. Prvý diel, pre ktorý 50-ročná rodáčka z Yateu napísala scenár, má americkú premiéru naplánovanú na 18. novembra 2016, pričom do slovenských kín by sa mal dostať o deň skôr. Zvyšné dve snímky by sa mali dostať do kín v rokoch 2018 a 2020. Na produkcii spolupracujú David Heyman, Steve Kloves, Lionel Wigram i Rowling. Réžiu má na starosti David Yates, ktorý nakrútil aj posledné štyri filmy o Potterovi.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #mágia #Fantastické zvery a ich výskyt #J.K. Rowlingová #čarodejníci #kultúra Navajo