Cenu Dominika Tatarku udelili Irene Brežnej

Prestížnu literárnu Cenu Dominika Tatarku v pondelok slávnostne odovzdali v Pálffyho paláci v Bratislave Irene Brežnej.

14.03.2016 17:56
Brežná Foto: ,
Irena Brežná svojim románom Nevďačná cudzinka spôsobila v Švajčiarsku rozruch. Emigranti sa obvykle neodvážia kritizovať svoju novú vlasť.
debata

Po nemecky píšúca spisovateľka a publicistka so slovenskými koreňmi ju získala za knihu Nevďačná cudzin(k)a, ktorá jej už vyniesla Literárnu cenu Švajčiarskej konfederácie. Na jej stránkach rúca mýty o tom, ako sa emigrantom z východu v novej vlasti darilo. Našla boľavé miesto a rozprúdila debatu na tému emigrácie. Navyše sa nebojí krajinu blahobytu, ktorá ju prijala, podrobiť cez prizmu humoru a sarkazmu aj kritike.

„Cudzinec nemusí do konca života žiť pod diktátom vďačnosti. Tam, kde žijem a som doma, si môžem aj zareptať. Neprijímam rolu doživotného hosťa, chcem participovať na spoločnosti, a to obsahuje aj konštruktívnu kritiku. V 70. rokoch sa hovorilo o asimilácii, potom prišiel pojem integrácia, no budúcnosť patrí práve participácii. Teda, aj keď prijímam pravidlá hry, mám právo zostať sama sebou a cenia si ma ako dobrú občianku. Dôležité je nevnucovať svoj štýl života. Inak sa iba zaplnia psychiatrické oddelenia,“ povedala Irena Brežná v rozhovore pre Pravdu.

Mala osemnásť, keď po okupácii Československa v roku 1968 emigrovala s rodičmi do Švajčiarska. Po štúdiách slavistiky, filozofie a psychológie na univerzite v Bazijeli pôsobila ako psychologička, prekladateľka a tlmočníčka. Dvanásť rokov pracovala pre Amnesty International. Ako vojnová reportérka publikovala literárne reportáže z krízových oblastí, prispieva do viacerých švajčiarskych a nemeckých novín. Po „nežnej“ sa začala pravidelne vracať na Slovensko. V slovenskom preklade vyšli jej knihy Psoriáza, moja láska, Tekutý fetiš, Na slepačích krídlach, najnovšie Nevďačná cudzin(k)a.

„Kriticky som písala vždy. O Rusku, Rumunsku, Ukrajine, o afrických štátoch, Československu či Slovensku. Kritický duch je pre mňa charakteristický, písať pre mňa znamená rozmýšľať a z toho vyplýva kritika spoločnosti. Často píšem, lebo ma niečo rozhnevá a chcem tomu prísť na koreň,“ zdôraznila v spomínanom rozhovore. S tohtoročnou laureátkou Ceny Dominika Tatarku sa možno zajtra o 19. hod. stretnúť osobne. V bratislavskom Artfore na autorskom čítaní z knihy Nevďačná cudzin(k)a, ktorú predstaví spolu s prekladateľkou Janou Cvikovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Dominika Tatarku #Irena Brežná #Konzervatívny inštitút #Nevďačná cudzin(k)a