Janko Alexy: Prózy

Vyše štyridsať rokov po poslednom vydaní výberu próz maliara Janka Alexyho (1894 - 1970) dochádza k návratu k literárnemu dielu tohto autora.

27.03.2016 05:00
debata
Foto: Vydavateľstvo SSS
Janko Alexy Prózy

Úspešný umelec – popredný predstaviteľ slovenskej výtvarnej moderny – od dvadsiatych rokov minulého storočia pestoval aj spisovateľskú činnosť, založenú na autobiografickej skúsenosti, angažovanej bezprostrednosti a až dojímavej rozprávačskej presvedčivosti. Najmä autorove kratšie prózy, ale aj jeho neskoršia románová tvorba, sa vo svojej dobe tešili výraznému záujmu čitateľov i literárnych kritikov. Pozoruhodné zrkadlenie spoločenských a literárnych pohybov v slovenskom prostredí po roku 1918 robí jeho prózy zaujímavými aj pre súčasného čitateľa a literárnu vedu.

Hoci pre Janka Alexyho literárna tvorba nebola prvoradá, jeho produkcia je pomerne rozsiahla – vydal vyše 20 kníh. Vychádza najmä z osobných zážitkov z detstva i mladosti, vystupujú v nej detské postavy, ktoré často trpia v nepriaznivom sociálnom prostredí a narážajú na tvrdú realitu. Tragickosť príbehov však neskĺzava do sentimentu a odľahčuje ju smiech cez slzy. Vydavateľstvo SSS

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Janko Alexy #Prózy #Vydavateľstvo SSS