Víťo Staviarsky: Rinaldova cesta

Novela je rozprávaním o pitoresknej púti mladého rómskeho chlapca Rinalda za rodinným šťastím.

29.03.2016 05:00
debata

Dobrodružný, vtipný, ale aj citlivý Rinaldov príbeh „dobrodružnej cesty zo smetiska do Budapešti“, ktorého silnou devízou je jeho sociálny kritický rozmer, je zároveň pútavou sondou do života rómskej komunity.

Víťo Staviarsky: Rinaldova cesta Foto: Prešov: Víťo Staviarsky
Víťo Staviarsky Rinaldova cesta Víťo Staviarsky: Rinaldova cesta

„Na skládku prišlo nákladné auto z Tesca. Vozili nám odtiaľ všetko, čo im zakázali predávať. Salámy, konzervy, kompóty, cestoviny, kávu, ale aj topánky, šaty, niekedy aj hračky. Raz doviezli iba samé modré pršiplášte a Rómovia ich potom nosili, aj keď bolo horúco a vôbec nepršalo. Celý týždeň v nich behali, lebo sa im páčilo, že sú všetci rovnakí.

„No čo chceš viac? Všetko tu je!“ povedal Patkaň Kráľ Rolandovi, zložil si klobúk a utrel si čelo od potu. „Rovno pred teba tu vysypú kurča – a ešte aj ugrilované! Ti hovorím, tu si urobte s Andželkou život. Nie v Čechách!“ Okolo auta sa zbiehali romáci s dlhými palicami, na ktorých mali ostré háky ako kopije, vrhli sa na smeti a začali ho triediť. No museli sa ponáhľať, lebo auto už dosypalo a k čerstvej kope sa rútil bager.“ (str. 7)

Spisovateľ, absolvent scenáristiky, ale aj robotník mnohých povolaní a dnes obchodník Víťo Staviarsky (1960) získal v roku 2012 za svoj román Kale topanky Cenu Anasoft litera. Preklady jeho kníh vyšli v Poľsku a na Ukrajine, chystajú sa v Maďarsku a Slovinsku.

Víťo Staviarsky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Víťo Staviarsky #Rinaldova cesta