Tom Fox - Dominus. Vynikajúci konšpiračný triler

Po tejto knihe určite siahnu najmä čitatelia, ktorí sú fanúšikmi mysterióznych príbehov. Podľa Amazon.com ide o výborný triler o sprisahaní, pri ktorom budete tajiť dych a určite si prídu na svoje milovníci kníh Dana Browna, či Simona Toyna.

31.03.2016 07:00
debata
Tom Fox - Dominus Foto: Ikar
Tom Fox - Dominus Tom Fox - Dominus

Je tu Dominus. Napínavý triler o cudzincovi, ktorý vojde do Baziliky sv. Petra vo Vatikáne a o pár hodín je celý svet doslova hore nohami.

Vo Svätopeterskej bazilike vo Vatikáne slúži omšu pápež Gregor XVII. Od narodenia ho sužuje nevyliečiteľná choroba chrbtice, ktorá mu nedovoľuje vzpriamiť sa.

Vtom do chrámu vchádza charizmatický, ležérne oblečený mladý muž, podíde k pápežovi, niečo mu povie a zrazu sa stane… zázrak. Pápež sa prvý raz v živote dokáže narovnať.

Na druhý deň sa zázraky opakujú: klinika s pacientmi chorými na rakovinu hlási zázračné uzdravenia, deti v slepeckom ústave začnú odrazu vidieť… Lenže, ide naozaj o zázračné javy? Alebo sa za celou vecou skrýva niečo iné?

Do tejto nezvyčajnej atmosféry vstupuje novinár Alexander Trecchio aj so svojou bývalou priateľkou Gabriellou Fierrovou a vzápätí sa rozkrúti kolotoč záhadných udalostí. Obidvaja sa zrazu ocitnú v nebezpečenstve života, lebo odhalili niečo, čo malo zostať skryté.

Dominus ponúka napínavý príbeh v kombinácii s nepredvídateľnými situáciami a šokujúcimi odhaleniami. Je podfarbený istou dávkou romantických, ale aj tajuplných prvkov dodávajú tomuto príbehu neuveriteľný spád.

Alexander pokrútil hlavou. Chcel sa len presvedčiť, že je v dome sám, a že šibnutý vrah, čo podrezal jeho informátora, sa neskrýva niekde za dverami, ako to videl vo filmoch.

Policajt chvíľu mlčal a čítal si vlastné poznámky. Plecia akoby mu stuhli ešte o čosi viac. Napokon unavene vzdychol. „Dobre, tuším to máme za sebou.“

A mali to za sebou: výsluch sa skončil. Policajt si ešte zapísal niekoľko poznámok, zavrel notes a s povzdychnutím si ho zasunul do vrecka.

„Neviem, čo vám mám povedať,“ zhrnul. „Vyzerá to ako obyčajná vražda. Je mi ľúto, že ste na ňu museli naraziť.“

Pri tých slovách sa Alexandrovi žalúdok skrútil ešte viac. Obyčajná vražda. Stál na mieste a tá fráza mu dookola zaznievala v hlave. V obývačke ležal muž, ktorý súhlasil, že novinám povie niečo o kľúčovej udalosti dňa, no kým dostal príležitosť prehovoriť, násilne prišiel o život. Obyčajná vražda. Keď mu takmer odrezali hlavu. Obyčajná vražda. Keď jeho smrť zjavne nejako súvisela s jeho informáciami. Obyčajná vra…

Autor Tom Fox je britský akademik, ktorý sa venuje dejinám cirkví a náboženstiev. Doteraz vydal niekoľko odborných a populárno-náučných titulov na túto tému (napríklad Ako sa zbaviť viery a stať sa ateistom), čo ho napokon priviedlo k napísaniu románovej prvotiny Dominus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Tom Fox #Dominus