Fedor Gál a Matej: Cez ploty

Pred takmer desiatimi rokmi sa začal spontánne odoslaným e-mailom dialóg dvoch mužov, ktorých osud azda nemôže byť viac rozdielny.

04.04.2016 05:00
debata

Fedor Gál s presvedčením, že dialóg je nutný za každých okolností, prináša konfrontáciu s národným socialistom Matejom. Čo všetko sa udeje a čo sa v živote a v názoroch aktérov zmení medzi slovami: „Tuším je čas, aby som sa aj ja nasral“ a záverom: „Fajn, že píšeš, Matej. Už som mal obavy.“

Fedor Gál a Matej: Cez ploty

Je možné, aby si k sebe našli cestu takí rozdielni ľudia a dokážu vôbec obhájiť svoje rozhodnutie, že túto korešpondenciu zverejnia? Plot: slovo, ktoré v súčasnosti dominuje na celom svete. Tento dialóg je vedený práve dierou v plote alebo len tak pri zvedavom nazeraní cez okraj. Repliky sú spočiatku krátke, akoby boli aktéri stále pripravení vrátiť sa späť do zákopu na svojej strane, akoby žili v obave pred guľkou alebo päsťou. Až časom a na základe trpezlivej dôvery sme schopní vidieť na druhej strane ľudí, ktorí majú rovnaké obavy, rovnakú túžbu pochopiť a vysvetliť existenciu plota. Pozrieť sa cez plot si nevyžaduje žiadnu odvahu, len trochu zvedavosti. My zvedaví sme, lebo zvedavosť je prvou emóciou na ceste od pästí k dialógu a priateľstvu.

Fedor Gál (1945) je jedným z lídrov novembra '89, dnes vydavateľ žijúci v Prahe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fedor Gál #Cez ploty